Je kunt bij navigatie kiezen voor kaart, kompas, routeboekje en/of veldtekens. Dit  functioneerde in het verleden en is nog steeds voor menig pelgrim voldoende.

Houd je niet van dwalen – alhoewel: wat is dwalen? Alle wegen leiden immers naar Rome – dan kun je overwegen om je te laten ondersteunen door tracks of sporen op je smartphone of GPS-toestel. De keuze hiervoor en de mate van gebruik is voor ieder verschillend. Sommigen downloaden alle tracks op hun apparaat en lopen of fietsen langs deze lijntjes naar Rome, anderen gebruiken de smartphone of het toestel alleen bij grote twijfel én zonder mensen in de buurt.

Met de smartphone richting Rome?

Je kunt tegenwoordig prima gebruik maken van de GPS-mogelijkheden met behulp van je mobiele telefoon. Daarvoor is GEEN internetverbinding nodig, het contact loopt via het ingebouwde GPS locatie systeem. Groot voordeel is dat je alle gebruiksmogelijkheden voor contact, (na)zoeken, fotografisch of tekstueel vastleggen in één apparaat hebt verzameld.

Een probleem waarvoor je wel aandacht moet hebben bij het gebruiken van een smartphone als digitale route-aanwijzer is de batterijcapaciteit.

Daar zijn tegenwoordig vrij handige (met extern opgeladen batterij), dikwijls goedkope en soms ook nog milieubewuste hulpmiddelen (zonnelader) voor te koop. Een ander probleem is de kwetsbaarheid van een smartphone. Meestal koop je niet een speciale ‘buitensport’ model, al hoewel deze er wel zijn. Dus moet je extra voorzorgen nemen om vochtigheid buiten je apparaat te houden. Maar ook daarvoor zijn goedkope en handige hoesjes te koop.

Houd er rekening mee dat het onbeschermd hanteren van je smartphone je zelfs bij mooi weer nog wel eens problemen kan opleveren, bijvoorbeeld wanneer je deze bewaart in een zweterig borstzakje!

Met de GPS richting Rome?

Ons lid Ruud Verkerke heeft al in 2015 een verhelderend artikel geschreven als oriëntatie op de mogelijkheden met betrekking tot GPS. Je kunt het artikel Met de GPS naar Rome hier downloaden.

GPS en batterijen

Een GPS kan ongeveer twee hele dagen draaien op de batterijen. Kies voor oplaadbare batterijen een goed merk en laad de batterijen iedere avond op. Ben je langer dan twee dagen stroomloos, neem dan ook reserve batterijen mee. De ervaring leert dat je bij dagelijks opladen van batterijen van goede kwaliteit geen reserve batterijen nodig hebt.

Keuze smartphone of GPS-toestel

De keuze is heel persoonlijk. Sommige mensen gaan niet zonder GPS op weg, anderen vinden het een absoluut overbodig apparaat. Toch kunnen beide apparaten je optimaal ondersteunen om de weg te vinden.

Voordelen van de smartphone zijn dat je deze voor meerdere toepassingen kunt gebruiken.

Voordeel van een GPS-toestel is dat hij robuust is en een grote batterijcapaciteit heeft, voldoende voor twee dagen continu gebruik.

En dan nog dit…

De ontwikkelingen rond het gebruik van digitale middelen bij wandelen of fietsen gaan snel. We proberen op de site van onze vereniging dan ook voorzichtig advies te geven. Ook willen we graag leren van leden die nieuwe ervaringen hebben opgedaan met het gebruik van digitale hulpmiddelen, zoals smartphone of tablet. We publiceren er ook regelmatig over in ons magazine Omnes en in de Nieuwsbrieven!

Samengevat

  • Navigeren met je smartphone kan en er zijn verschillende goede GPS-apps, zowel betaald als gratis.
  • Ook leuk voor dagtochten, vooral bij mooi weer; en nuttig om ermee te experimenteren.
  • Voor algemeen outdoor gebruik heeft een GPS-apparaat de voorkeur boven de smartphone;  de smartphone kan zeker nuttig zijn bij oriëntatie en navigatie, bv. bij (ver)dwalen.
  • Internetverbinding is onderweg niet nodig, gratis digitale Open Source Maps moeten bij voorkeur tevoren worden gedownload.
  • Bij outdoor gebruik en lange(re) tochten is stroomverbruik het grootste probleem.
  • Zelfs met alléén de navigatiefunctie aan is bijladen overdag soms nodig! Extra batterijen of accu’s of power packs (evt. met zonnepaneel) betekenen meer gewicht. Voor fietsers is bijladen via de naafdynamo een optie. 
  • Problemen rondom waterdichtheid en stoot- en valbestendigheid zijn oplosbaar met speciale hoes.

Meer weten?

Op internet is hierover nog veel meer info te vinden. Recente interessante informatie over de beste navigatie apps vind je op Wandelpunt of Vakantiefietser.

Ook wordt er voor fietsers (en wandelaars) een cursus gegeven over het navigeren met de smartphone (Android en IPhone) door GPSfietser. Voor GPS gebruik is er een cursus beschikbaar van GPS Wijzer