Het is vanzelfsprekend om met een goede fiets op weg te gaan. Hieronder een aantal eisen waaraan je fiets zou moeten voldoen. Ook is het handig wanneer je eenmaal onderweg technische problemen kunt verhelpen.

Een goede fiets!

Eisen die je aan een fiets mag stellen, waarmee je naar Rome wilt fietsen:

  • Goede staat van onderhoud;
  • Stevig en liefst licht frame. Uiteraard moet het frame de juiste maat hebben en passen bij je fietshouding;
  • Stevige velgen en spaken. Het fietsen met bagage vergt meer van velgen en spaken, vooral op de slechte wegen;
  • Schijfremmen of velgremmen met goede remblokjes. Het is absoluut onverantwoord om met een fiets met alleen trommelremmen of terugtraprem de bergen in te gaan. Dergelijke remmen kunnen bij een langere afdaling oververhit raken, waardoor ze niet meer werken. Dit geldt ook voor roller brakes;
  • Voldoende versnellingen (een Rohloff-naaf of Pinion-vernellingsbak), of als het om een derailleurfiets gaat 3 bladen voor en 6 of meer mogelijkheden achter (tenzij je heel sterk bent of het niet erg vindt om af en toe een paar kilometer te lopen).

Laat je bij twijfel adviseren in een goede fietswinkel.

Cursus fietsreparatie

Er zijn tegenwoordig veel goede vakantiefietsen te koop, waarmee je niet vaak pech hebt. Bovendien komen er ook in het buitenland steeds meer fietsenmakers.

Toch kan het heel handig zijn als je onderweg zelf je fiets kunt repareren. Er zijn cursussen waarin je leert een nieuwe spaak in te zetten, een slag uit het wiel te halen, de ketting te vervangen, een rem- of derailleurkabel te monteren en remmen en derailleur af te stellen. Je mag vaak je eigen fiets meenemen, die krijgt dan meteen een deskundige controle.

Maar wellicht wil ook je eigen fietsenmaker je leren hoe je de belangrijkste reparaties zelf kunt doen onderweg.