Sprekers

De vereniging Pelgrimswegen naar Rome heeft enthousiaste sprekers beschikbaar!

Wilt u voor uw vereniging, kerkelijke organisatie of congres een inspirerend verhaal van iemand die een heel bijzondere tocht te voet of op de fiets heeft gemaakt? Dan hebben wij mensen beschikbaar die zo`n verhaal kunnen vertellen. Hieronder vindt u een lijstje met namen en een korte samenvatting van hun verhaal.


Voor aankomende lezingen: ga naar de Agenda


Spreker Arnoud BoerwinkelOp een bolletje wol

“Wat een bijzonder boek. Wat een mooi verhaal! Ik heb het in één ruk uitgelezen. Ik kon niet stoppen. Pas toen je Rome had bereikt ben ik voor mezelf een kop koffie gaan maken.”
“Ik ben zeer onder de indruk van je wonderschone reisverslag; je ontberingen en verbazingwekkende situaties zo goed verwoord te zien.”
“Wat een schitterend boek heb je ervan gemaakt! Ik heb het drie keer gelezen en er ook de derde keer weer van genoten! Ik las het in bed voor het slapen gaan.”
Dit zijn enkele van de enthousiaste reacties op het boek “Op een bolletje wol naar Rome” van Arnoud Boerwinkel. Het boek ontving ook een lovende recensie op deze website. Het is een boeiend verslag van de voettocht die de schrijver in (2011 en) 2012 maakte van Amsterdam naar Rome.
Nodig hem uit en ontdek of hij ook als spreker in staat is u te laten meewandelen op zijn tocht. Hij vertelt, leest voor uit zijn boek en toont de prachtige foto`s die hij tijdens zijn eenzame tocht maakte.

Spreker Everdiene GeerlingVia via

In 2010 heb ik, Everdiene Geerling, vier maanden, van mei tot augustus, vrij genomen om de pelgrimsroute van Canterbury naar Rome te lopen. Ik volgde de Via Francigena. Over deze 2.000 km deed ik precies 100 dagen. Enkele dagen ben ik vergezeld door vrienden en familie, maar grotendeels heb ik de tocht alleen gelopen.
Het verslag dat ik over mijn tocht doe, is een persoonlijk verhaal, geïllustreerd met beelden. Hierbij vertel ik niet alleen waarom ik dit avontuur ben aangegaan, maar vooral wie en wat ik allemaal op mijn pad ben tegengekomen. Het is een relaas in thema`s dat volgens eerdere reacties interessant is voor pelgrims zelf, pelgrims in spe, niet-wandelaars, en andere belangstellenden.


Spreker Cor KuyvenhovenEen niet-alledaags gebeuren

Een voettocht naar Rome is niet een alledaags gebeuren. Cor Kuyvenhoven en zijn vrouw Evelien Apeldoorn liepen van Driewegen naar Rome. Ze vertrokken vanuit het kerkje in Driewegen op zondag 26 juli 2009: nog tweeduizend en acht kilometer te gaan. Ze liepen vanuit Zeeland, door Vlaanderen en Noord Frankrijk op Reims aan. Vandaar volgden ze de eeuwenoude pelgrimsroute, de Via Francigena. Onderweg sliepen ze bij mensen thuis, in hotelletjes, in kerk- of parochiezaaltjes. Gaandeweg passeerden ze de Jura, de Grote Sint Bernard en de Apenijnen. Periodes van hevige pijn in zijn ontstoken voet confronteerden Cor met zichzelf en Evelien met een niet voorziene situatie.
Maar ze hebben het gehaald: talloze inspirerende en bijzondere ontmoetingen later liepen ze samen op 13 oktober het Sint Pietersplein in Rome op. Zij vertellen er graag en met plezier over en laten daarbij middels een PowerPoint-presentatie veel foto`s zien. Uiteraard zullen de anekdotes niet ontbreken.
Sinds 2009 lopen ze elk jaar een (on-)bekende pelgrimsroute: Via degli Dei, Cammino di San Benedetto, de Franciscaanse voetreis; de Ökumenischer Pilgerweg in voormalig Oost-Duitsland.

Zij geven lezingen over elk van deze tochten, maar ook zijn combinaties mogelijk. Ook een lezing over pelgrimeren door de eeuwen heen is in portefeuille.

e-mail: Cor Kuyvenhoven


Spreker Andre MomOntmoetingen met mensen

André Mom vertelt in zijn lezing over de ontmoetingen met mensen, echte “juweeltjes” zoals je ze in de huidige gehaaste maatschappij niet meer tegenkomt. Bijzondere mensen die iets te vertellen hebben; de kracht van de emotie. De ontmoetingen met andere pelgrims en hun verhalen.

Is hij veranderd door de tocht? Je neemt meer tijd voor een gesprek met iemand aan de kant van de weg, een boer die zijn land bewerkt, de kruidenier, de dienster in het restaurant, de pastoor in een kerk. Je bent meer ontspannen, minder gehaast en dat leidt tot bijzondere gebeurtenissen. Je weet weer wat echt belangrijk is in het leven.

En verder natuurlijk: hoe kom je hiertoe, wat heb je nodig, ga je alleen of met anderen, de overnachtingen, het afzien. Maar bovenal: dat geweldige geluksgevoel zoals je dat maar zelden in je leven ervaart.

e-mail: André Mom

Spreker Henk NijlandNeem tijd voor jezelf

In de lezing “Neem tijd voor jezelf” geeft de Duivense wethouder Henk Nijland (68), een humoristische verhaal voor zowel beginnende als ervaren fietsers.

Hij vertelt onder meer over zijn fietstochten van Nederland naar Rome en naar Santiago de Compostella.

Aspecten als uitrusting en handige tips voor onderweg komen ruim aan bod en dat geheel aan de hand van een PowerPoint-presentatie met mooie foto`s en een vlot verhaal.

Meer informatie: www.henkopweg.nl
e-mail: Henk Nijland


Spreker Ben TeunissenDe Weg van de Franken

Met zijn ervaringen in het onderhoud en de ontwikkeling van paden van het Wandelnet, trok in 2003 Ben Teunissen van huis naar Santiago de Compostella en in 2008 eveneens vanuit zijn woonplek naar Rome.
Zonder fototoestel, maar met teken- en schildermaterialen stond hij elke dag stil bij de kunst en cultuur die zijn pad kruiste. Ook ontdekte hij dat vooral de routes naar Rome nog wel wat meer bekendheid verdienen.

Als pelgrim heeft hij dan ook de afgelopen jaren zich ingespannen om van zijn ervaringen een nuttige en vooral praktische serie wandelgidsen voor pelgrims naar Rome samen te stellen. Graag vertelt hij, natuurlijk met veel beeldmateriaal, over zijn ideeën rond het pelgrimeren, over de mogelijkheden om te overnachten onderweg, over de bijzondere ontmoetingen en over de wijze waarop de gidsen zijn samengesteld.

Meer informatie: www.dewegvandefranken.nl
e-mail: Ben Teunissen


Spreker Guus WesselinkVier vrije voeten

Hoe gaat dat als een man jarenlang 70 uur per week heeft gewerkt, met pensioen gaat en direct daarna met zijn vrouw gaat pelgrimeren? Ineens zijn ze 24 uur per dag, 7 dagen per week samen. Redden ze het of betekent dit avontuur een behoorlijke aanslag op hun relatie?
Guus Wesselink (64) en Riet van Laake (67) vertellen over hun avontuurlijke voetreis van 2200 kilometer vanuit `s-Hertogenbosch via Rome naar een bijzonder plekje in Zuid-Italië.
Het enthousiaste echtpaar neemt ons mee op deze indrukwekkende tocht. Ze vertellen openhartig over hun relatie, over de bijzondere ontmoetingen en de prachtige plekken op de wandelwegen naar het zuiden.
Reis met hen mee in dit boeiende avontuur!

Meer informatie: www.viervrijevoeten.nl

e-mail: Guus Wesselink