Het belangrijkste gezelschap ben jijzelf en dus moet je het goed met jezelf kunnen vinden. De routes naar Rome zijn niet druk. Je zult onderweg weinig tot geen andere pelgrims ontmoeten. Alleen, kan dan soms heel alleen zijn. Dat dwingt je tegelijkertijd om open te staan voor de mensen in je omgeving. En als je dat kunt, dan zul je je nooit eenzaam voelen.

Is reisgezelschap noodzakelijk, nuttig of overbodig?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het is immers jouw eigen keuze.

Schrijvers, filosofen en solo wandelaars zijn het er in ieder geval over eens: ‘om echt van een wandeltocht te kunnen genieten, moet je alleen op pad gaan’. Dat geldt ook voor solo fietsers. Door alleen op pad te zijn hoor, ruik, zie en voel je meer. Je hebt alle aandacht voor je omgeving, en voor jezelf, omdat je je niet op een ander hoeft te concentreren.

Solo of duo?

Een solo pelgrim is natuurlijk doorgaans kwetsbaarder dan wanneer je met meer pelgrims op pad gaat. Maar dat is geen reden om niet alleen te gaan, ook niet voor een vrouw. Er zijn je al heel wat alleengaande vrouwen voor gegaan. 

Alleen gaan geeft je uiteindelijk meer zelfvertrouwen en maakt je zelfredzamer en besluitvaardiger. Mocht je het eng vinden om alleen op pad te gaan, oefen dan een paar keer vanuit huis. Of zoek contact met onze vereniging voor verdere adviezen.

En onthoudt dat je je eigen (veer)kracht leert kennen door alleen op weg te gaan. En dat helpt weer bij het overwinnen van eventuele angsten. Ga dus solo wandelen of fietsen om je angsten te overwinnen. En overwin je angsten om te gaan solo wandelen of fietsen.

Of je nu alleen op weg gaat, met een partner, een hond, of dat je je zo af en toe laat vergezellen door meelopers of meefietsers, aan alle vormen zitten zowel voor- als nadelen. Weeg die tegen elkaar af en maak de voor jou/jullie geschikte keuze.