Terug naar Nieuwsbrief 58

Interessante links

Navigeren kun je leren

Onze webmaster Titia Meuwese doet mee aan een onderzoek naar hoe mensen navigeren en welke problemen ze daarbij kunnen hebben – zeker voor pelgrims een interessant onderwerp. Onderzoekers van Universiteit van Leiden startten in 2017 een grootschalig onderzoek om te onderzoeken hoe gezonde mensen navigeren. Als we dat beter begrijpen, kunnen we ook beter begrijpen wat er mis gaat in de hersenen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met dementie. Er is een tussentijds rapport met de eerste resultaten.
Twee belangrijke conclusies alvast: Leeftijd is het meest bepalend voor het navigatievermogen: hoe ouder mensen worden, hoe slechter ze navigeren. Mannen overschatten zichzelf systematisch; hoe ouder ze worden, hoe erger dat wordt. De conclusie daaruit moet dan zijn dat de weg vragen aan een oudere man je misschien niet naar Rome brengt …

Fietscaravans

Je eigen onderdak bij je hebben is voor sommige pelgrims een wensdroom, Maar daar staan tussen droom en daad soms praktische bezwaren. De Fietsersbond heeft, in ieder geval voor de fietsers onder ons, een aantal uiterst creatieve suggesties: een hele serie fantasierijke fietscaravans: zelfbouw, te koop en te huur. Voor de e-bike of gewone fiets. Er is zelfs een fietscamperboot!

Tevoet Online | Wandelkrant van Nederland

Al tijden een bron voor interessante wandeluitstapjes in Nederland en daarbuiten is de nieuwsbrief (gratis te abonneren) door een mail te sturen aan Tevoet online.

Waarom pelgrimeren?

De links die hier getoond worden brengen je zo naar ongeveer overal, soms naar heel ver, maar soms naar heel dichtbij, zoals onze eigen website. In dit geval naar het prachtige filmpje van ons lid Richard Coppoolse “Pelgrimeren”, dat al door velen gezien is. Erg jammer als iemand het zou missen.

Een pelgrimstocht naar Rome in iets meer dan vier minuten gepresenteerd in het hoofdstukje op onze website: Waarom pelgrimeren? – Pelgrimswegen of ook: https://pelgrimswegen.nl/pelgrimeren/waarom-pelgrimeren/

Videos over uitrusting op Youtube

Naast routes, heiligdommen, de vermeende graven van apostelen en heiligen, onderdakadressen, gewone wandelpaden en ongewenst asfalt, blaren en snurkers in een refugio, kennen pelgrims (en wandelaars in het algemeen) een aantal onderwerpen die in gesprekken vaak terug komen. “De uitrusting” is daar één van – die is vaak te zwaar, te uitgebreid of juist niet en een geliefd onderwerp voor cadeau’s bij verjaardagen, Sinterklaas of de Kerstdagen.

Elders in deze Nieuwsbrief staat al een link naar de blog van Petra Peeters en Pjotr van der Himst over hun zoektocht naar de lichtgewicht uitrusting die ze hebben gebruikt voor hun tocht naar Rome.

Op Youtube staan honderden video’s van wandelaars over het inpakken van rugzakken, het lichter maken daarvan, het selecteren van spullen die juist wél of juist níet mee moeten. Niet zelden staan de wandelaars achter een tafel met alle spullen daarop, hun adviezen als volleerde marktkooplieden presenterend. Een groot deel van hen zijn Fransen, valt op. Het is een verslavend genre, deze video’s. Wat links daarvoor:

Link1: COMMENT JE CHARGE MON SAC À DOS / ORGANISATION AVEC MON MATÉRIEL DE RANDO ET BIVOUAC ÉTÉ

Grandeur Nature

Link2: GR5 en SOLITAIRE : mon sac ! | Grande Traversée des Alpes

Alix on Tour

Link3: PRÉSENTATION DE MA LISTE MUL DE MATÉRIEL DE RANDONNÉE ULTRA LIGHT

Altitude Nature

Uitrusting – Hoe schoenen te kiezen

Cicerone, bekend van eindeloos veel reis-, klim- en wandelgidsen, geeft ook adviezen op gerelateerde terreinen; bijvoorbeeld over het kiezen van de juiste schoenen – en het verschil tussen “shoes” en “boots”: How to choose the correct footwear | Cicerone Press

Transport – Met de bus

Veel mensen binnen de vereniging weten het al: je kunt naar Rome lópen. Maar je kunt ook met de bus, of terug met de bus. En er zijn veel websites die het makkelijk maken om reismogelijkheden te vinden, www.checkmybus.nl/ of www.omio.nl en er zijn er veel meer. Wij zelf hebben deze zomer de Flix bussen gebruikt ( www.flixbus.nl ) die zeggen 2500 bestemmingen in Europa te hebben. Prijzen variëren zo ongeveer per dag, maar wij hadden de directe bus van Maastricht naar Reims (op de VF en startpunt van de Via Campaniensis naar Vézelay) voor 20 € p.p. en de directe bus van Paris – Gare de Bercy naar Eindhoven voor 15 € p.p. De bus van Amsterdam naar Rome overigens staat op de site voor rond de 65 € p.p. Daar kun je niet voor lopen.

Transport – Met de trein

Ook voor treinreizen zijn er zeer uitgebreide websites met een wereldwijd aanbod en vanuit de vereniging zijn er positieve ervaringen met bijvoorbeeld www.treinreiswinkel.nl