Terug naar Nieuwsbrief 58

Tocht en uitrusting

Petra Peeters & Pjotr van der Himst vertrokken op 24 april 2022 vanuit Maastricht naar Rome en kwamen daar op 4 oktober aan. De tocht besloeg 2693 km en 124 wandeletappes en is zeer uitvoerig vastgelegd in tekst en foto’s op hun blog. Voor de liefhebbers zijn er twee aspecten die zeker aandacht verdienen.

Op de eerste plaats de route, want ze hebben van Maastricht, recht naar het zuiden tot aan de Middellandse Zee bij Nice, de GR5 genomen; daarna een eigen route door Ligurië en vanaf Sarzana de Via Francigena. Zeker het gedeelte van de GR5 vanaf het Meer van Genève (gelieve de naam “Lac Leman” te gebruiken bij aanwezigheid van Fransen) tot Nice, dat bekend staat als GTA (Grande Traversée des Alpes) is een hele mooie en soms spectaculaire route met af en toe alpiene trekjes. Wie de GTA ooit gelopen heeft, herkent in de blog veel van highlights op die route.

Maar een ander apart aspect is de aandacht die Pjotr vóór het vertrek heeft besteed aan de uitrusting.
Wandelen met alles wat je nodig hebt in een rugzak is een balanceeract. Enerzijds wil je zo min mogelijk meenemen, want elke gram tikt aan tot het kilo’s worden en elke kilo erbij is er een teveel. Regel 1 is dus: hoe minder, hoe beter! Anderzijds wil je jezelf onderweg beschermen tegen de elementen en wil je enig comfort tijdens het kamperen. De kunst is dus de voor jou ideale mix te vinden van (ultra)lichtgewicht spullen. Dat vergt veel research, daar hebben we gelukkig het internet voor.”

De bijdrage van 18 maart in de blog is het verslag van een heel gedegen zoektocht naar het voor hen juiste materiaal, met nadruk op lichtgewicht spullen – met als verrassing dat ze ook twee stoelen bij zich hadden. Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf beslissen wat wel en niet mee te nemen en hoeveel daaraan uit te geven, maar het is nuttig (en gewoon ook heel leuk) om zo een uitgebreid onderzoek door te lezen en eigen keuzes daartegen af te zetten.

De link naar Pjotr’s onderzoek naar hun uitrusting:

De onvermijdelijke vraag na bijna 2700 km lopen is natuurlijk hoe de uitrusting die tocht heeft doorstaan, en dat geldt uiteraard voor de lopers zelf ook. In hun eigen woorden.

Op onze website in de sectie met het overzicht van leden onderweg, staat bij de naam van Petra Peeters een link naar het pelgrimsblog van Petra en Pjotr.