Terug naar Nieuwsbrief 59

Gebruik van onze badge op de pelgrimswegen

Sinds lange tijd heeft de vereniging via de winkel een badge te koop – mooi design, geheel van stof, 100% geborduurd, kleur-echt en recent uitgebracht in de nieuwe huisstijl. Nieuwe leden ontvangen als welkom o.a. een badge, nadat ons oude handboek om verschillende redenen recent uitgefaseerd werd.

De mogelijkheden bij het inzetten van de badges op een tocht zijn uiteraard ongekend: aan de rugzak, riem, regenjas, de windstopper, de muts of hoed, veldfles, de camerahoes. Maar een bijzonder goede plaats voor de badge is zeker op of aan de heup- of schoudertas – zichtbaar voor iedereen die je tegenkomt en altijd goed voor een vraag over de betekenis of achtergrond ervan en dus naar de vereniging waar je lid van bent. Vaak goed als start van een interessant gesprek. Mocht je lopen met een schelp om je nek of rugzak, zal je dat niet overkomen – in fantastische plekken als Vézelay of Conques (ga daar zeker ook naar toe!) is er hooguit de vraag waarom je géén schelp om je nek of rugzak hebt. Maar dát is dan een uitgelezen mogelijkheid om over Pelgrims-wegen naar Rome te beginnen en ter plekke als ambassadeur van onze vereniging op te treden, aan de hand van onze badge (foto links). Zeker ook lopend in Nederland is het dan nog maar een kleine stap naar het noteren van een nieuw lid voor de vereniging.

Je moet natuurlijk kritisch blijven, maar een combinatie van onze badge en een andere kan zeker ook. Op weg naar Assisi via de “Chemin d’Assise” had ik aan mijn schoudertas zowel de badge van de Chemin als de toenmalige badge van onze vereniging bevestigd, aan de binnen- en buitenkant van de klep van de tas (foto midden en rechts) en afhankelijk van de ontmoeting kun je de juiste badge tonen. Het aanbrengen van twee badges vergt enig creatief handwerk, maar een pelgrim moet ook met naald en garen zijn weg in de wereld weten aan te geven.

Met de badge ben je herkenbaar als pelgrim, met een duidelijk doel en bestemming, een eigen route (“linksaf naar Rome, niet rechtsaf naar Santiago”) en historisch onderbouwd (“even oud als de weg naar Rome”). En met de nu bijna iconische badge ben je, voor je het weet, ook nog eens een stijlicoon. Dus krijg of koop die badge via de winkel en laat je zien op de pelgrimswegen, naar Rome en elders.