Terug naar Nieuwsbrief 59

Nieuwe routevarianten naar Rome

De Via Francigena loopt door Frankrijk naar het westen van Zwitserland en gaat langs de Grand Sint-Bernard de Alpen over. Langs West-Toscane gaat het verder naar Rome. De Oostelijke route gaat over de Reschenpas in Zuid Tirol en neemt de Franciscaanse voetreis mee op zijn tocht naar Rome. De Middenroute loopt tussen beide in en gaat de Alpen over langs de San-Gothardpas. Hij vervolgt zijn weg over de Apennijnenkam en niet ver voor La Verna komt hij uit op de Franciscaanse Voetreis.

Bij het herzien van de website werd de Middenroute op de kaart opnieuw ingetekend. Hij volgt nu de weg waarlangs de meesten hem lopen als aanlooproute naar de Via Francigena in Italië. In Pavia kruist hij de Via Francigena een eerste maal en vanaf de Passo della Cisa bij Pontremoli in Noord-Toscane loopt hij er een tijd mee samen. Daarnaast werd van de gelegenheid gebruik gemaakt de verbinding tussen de Via Francigena en Firenze langs de Via dell ‘Arno in te lassen zodat daar de aansluiting naar de Franciscaanse Voetreis wordt gemaakt.

Daarmee verdwijnt het traject van de route die de Apennijnen blijft volgen van de hoofdroute kaart. Toch is het een gebied met een specifiek karakter dat verschilt van de andere opties. Druk belopen zal hij wel nooit worden, maar dat is misschien ook zijn charme.

Een probleem dat zich voordoet is het gedeelte tussen Passo della Cisa en Abetone waar het pad boven de tweeduizend meter gaat en meer ervaring van de wandelaar vraagt. In de voorbije jaren werd echter een alternatief uitgewerkt door hier de Via di Volto Santo te volgen door de Garfagnana vallei en verder op de plek waar de Apennijnen minder hoog en gemakkelijker begaanbaar zijn weer aan te sluiten op de bergkam.

Eén Middenweg, een route die er twee worden

Het motto van Pelgrimswegen naar Rome is niet voor niets ‘Kies het andere pad’ zodat in de werkgroep routes werd besloten een afzonderlijke route te beschrijven die deze weg volgt en de naam Rijn – Splügen & Apennijnen route zal dragen. Dit biedt ook de mogelijkheid een aantal varianten te beschrijven die sporadisch gelopen worden en niet in de oude of nieuwe Middenroute opgenomen zijn. Zo is er het traject langs de Boven-Rijn die de Alpen oversteekt langs de Splügenpas in Graubünden en een variant van de Franciscaanse Voetreis tussen La Verna en Assisi. In de komende maanden zullen in onze Nieuwsbrieven verschillende delen van deze nieuwe route belicht worden. Tevens zal via een link in de pagina ‘andere routes’ op onze website een gedetailleerde beschrijving beschikbaar zijn.

De Rijn – Splügen & Apennijnen route zal minder kilometers maar meer stijgmeters tellen dan de gewijzigde middenroute. Er worden een aantal regio’s doorkruist die in de andere routes niet aan bod komen en de nieuwe route zal een aantal lokale varianten bevatten. Zo kan hij aan de persoonlijke fysieke mogelijkheden en de heersende klimaatomstandigheden aangepast worden. Verschillende malen kruist de  nieuwe route de herziene Middenroute. Ook de Via Francigena en de Oostelijke route komt hij op zijn weg tegen. Hij is dan ook vooral bedoeld als inspiratie bron voor de wandelaars die zelf hun route uitwerken.

Verder zal de routecommissie de komende maanden minder bekende wandelroutes in Noord- en Midden Italië op de kaart zetten, zodat het makkelijker wordt om van de ene hoofdroute naar de andere te gaan. Heel wat om naar uit te kijken!