Terug naar Nieuwsbrief 60

Inleiding

De eerste pelgrims zijn alweer terug van hun voorjaarstocht en de komende weken en maanden gaan anderen (en vaak weer dezelfden) op pad. De NieuwsBrief geeft daarom wat terugblikken en kijkt vooruit.

Het vinden van onderdak onderweg (en het organiseren daarvan voor anderen) komt een paar maal aan de orde in dit nummer. Er is een nieuwe, zeer uitgebreide gids van overnachtingsadressen langs het Franse gedeelte van de Via Francigena. Ook besteden we aandacht aan Vrienden op de Fiets, de organisatie die iedereen wel kent maar die veel groter en geografisch actiever is dan de meesten zich zullen realiseren. Er is een snel groeiend Belgisch initiatief met de duidelijke naam “Welcome to my Garden”. Dan is er het verhaal van Dini de Graaf en Fred Neef over een geïmproviseerd verblijf bij donativo gastgevers langs de VF del Sud; en ze hebben een mooi initiatief om die gastgevers te bedanken – ook symbolisch voor alle donativo gastgevers.
De natuur krijgt aandacht in de vorm van beren op het wandelpad en Arnoud Krever maakte een zeer uitvoerige studie van bloemen langs de camino’s.

Verder zijn er de beschrijvingen van tochten door o.a. Bea Beumers, die een boek schreef over haar tocht als vrouw alleen naar Rome, Fenna Vesters over een deel van de VF en Luc Grégoire over de tocht van Bergamo naar Brescia. Maar lees ook de boekbesprekingen van Luc Gregoir en Arnoud Boerwinkel.

Tot slot vraag ik uw aandacht voor een oproep van onze website beheerster Titia Meuwisse in “Pelgrims Onderweg” om vertrek en aankomst van een ondernomen tocht in ons register op te nemen. Zij geeft een goede beschrijving hoe je dat kunt doen.

Kortom: veel interessants te lezen, maar vergeet vooral niet ook op pad te gaan….…
Wij wensen u een mooie prelgrimszomer!