Terug naar Nieuwsbrief 60

Welcome To My Garden

Het verhaal in het kort

In 2019 reisden Dries en Manon vanuit Brussel naar Tokyo. Dat doen natuurlijk wel meer mensen, maar zij reisden per fiets en deden er 11 maanden over, fietsend door 21 landen en ze genoten van de gastvrijheid van vele mensen die ze op hun route tegenkwamen.

In hun eigen woorden: ”Eenmaal terug in België vroegen we ons af hoe we slow travel eenvoudiger en leuker konden maken in ons eigen land. Op een regenachtige zondagnamiddag in 2020 zette Dries de eerste versie van “Welcome To My Garden” (WTMG) in elkaar , een netwerk van burgers die gratis kampeerplekken in hun tuinen aanbieden aan trage reizigers – trage reizigers zijn wandelaars, fietsers en gebruikers van openbaar vervoer. Binnen twee uur tijd stonden er 50 tuinen op de kaart. Twee weken later waren dat er 500!”

Dat aantal is gestaag blijven groeien en er zijn nu meer dan 4.000 mensen die hun tuin gratis aanbieden voor trage reizigers – voor het grootste deel nog in België, maar ook in Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk zijn de eerste tuinen aangemeld – zie de kaart:

Er zijn (gelukkig!) een aantal regels waaraan iedereen wordt geacht zich te houden als je het WTMG avontuur aangaat: stuur vooraf een verzoek naar de tuineigenaar en sta niet onaangekondigd voor het tuinhek; alleen toegang voor trage reizigers (geen auto); er is een maximale verblijfsduur en maximaal aantal tenten per tuin; afspraken over het gebruik van voorzieningen; respect voor de omgeving en de natuur; beperk je geluid; heb vooral ook veel plezier en vertel het verder.

“Welcome to the garden”: als gast of als aanbieder

Onderdak is voor veel pelgrims een belangrijk thema, en WTMG is daarom wellicht een interessante nieuwe optie – niet alleen om te kijken of je in de tuin van een tot dat moment volkomen onbekende gastheer/gastvrouw kunt overnachten, maar zeker ook om te overwegen zelf op te treden als gastheer/gastvrouw – als je een tuin hebt natuurlijk.

Voor alle informatie, zie de website: https://welcometomygarden.org/

Op de site kun je een account aanmaken en zo toegang krijgen op de interactieve kaart tot de aangeboden tuinen van Welcome To My Garden, de daar geboden faciliteiten en het opnemen van contact met de aanbieder.