Per fiets


Terug naar Pelgrimsverhalen

Door het dal van de Adige

Gepubliceerd op: 22 februari 2022

Vandaag hebben we heel veel gefietst langs de Adige. In het Duitstalig gebied heet de rivier Etsch. Inmiddels is de rivier wat breder en rustiger geworden. Het fietspad er langs is mooi maar een beetje saai. De bergen links en rechts vergoeden veel. De ruige Dolomieten en de smalle doorgangen zijn indrukwekkend!

In dit gebied is ook na meer dan een eeuw heel duidelijk de scheiding tussen het van origine Oostenrijkse en Italiaanse gebied waar te nemen.

Het was niet alleen de natuur, die onze aandacht trok. We kwamen door Trento. De stad waarin in het midden van de 16e eeuw het concilie van Trente werd gehouden. Het duurde liefst 18 jaar. De zittingen werden overigens verschillende jaren onderbroken. Doel van het concilie was hervorming van de Rooms-Katholieke kerk en het bepalen van de positie tegenover de Hervorming. De waardering voor de resultaten van dit concilie is bij Protestanten en Katholieken erg verschillend. Niet in het minst door de 126 stellingen waarin de protestantse leer als dwaling werd veroordeeld.