Voor de start van je pelgrimage is de keuze van het jaargetijde natuurlijk van groot belang. Daarnaast speelt mee of je in één keer de tocht maakt of bijvoorbeeld in jaarlijkse etappes. Ook de gekozen route speelt een rol.

De bergpassen in het westen van de Alpen zijn hoger dan in het oosten, dus minder lang bereikbaar voor de wandelaar of fietser. Tot begin juni kan er op de passen in de Alpen nog sneeuw liggen en in de maanden juli en augustus lopen in Italië de temperaturen flink op. 

Voor- of naseizoen?

In de lente van eind maart tot half juni is de natuur op zijn mooist, maar ook de invallende herfst met aangename temperaturen is aanlokkelijk. Wanneer je fietst in een jaar met veel sneeuwval, dan kun je in de lente of late herfst te maken hebben met sneeuwvelden. 

In het vóór- of naseizoen ga je zeker minder mensen op het pad of in de herberg tegenkomen dan in het hoogseizoen wanneer je het misschien (te) druk vindt.

Fiets je zonder tentje, dat moet je rekening houden met voorzieningen die buiten het seizoen gesloten zullen zijn. Groot voordeel van de vroege of latere reistijd is dat je meer en goedkoper onderdak kunt vinden. Ook het gewicht en volume aan kleding die je mee moet nemen, verschilt bij al deze keuzes. Veel zaken dus om je vooraf te realiseren!

Voor de fietsers

Er van uitgaande dat de meeste fietsers de hele tocht naar Rome in één keer doen, zijn er twee bepalende factoren.
Is de pas sneeuwvrij op het moment dat je er overheen moet?
En is de temperatuur in Italië niet te hoog?

In onderstaand schema is te zien wanneer je ongeveer aan de Alpenoversteek moet beginnen.
Het is een grove indicatie, immers ieders reissnelheid is anders.
Daarnaast wil een warm of koud voorjaar, ook nog verandering brengen.

Vroeg vertrekken (half mei, begin juni) heeft als voordeel dat de natuur op zijn mooist is, en de campings en hotels nog rustig. Ook is de kans op hoge temperaturen in Italië minder groot.

Wanneer je later in het jaar vertrekt en in het vroege najaar aankomt, dan heb je in ieder geval niet met gesloten passen te maken.

Nadeel kan zijn dat de temperatuur erg hoog kan zijn. En in het laatste deel van de tocht zijn de dagen in het najaar merkbaar korter.
In september is het in de Povlakte oogsttijd. Er is dan veel landbouwverkeer op de route, sommige van de Strada Bianca, de gravelwegen, kunnen kapotgereden zijn.

In de onderliggende tabel is een periode van wintersluiting opgenomen. Afhankelijk van het beleid per land en sneeuwval buiten het seizoen kunnen passen een ruimere of juist kortere openingstijd hebben. Kijk op de pagina Actueel voor meer informatie.

Reitsma Benjaminse Via Francigena Route van abt Emo
Pas Reschenpas Splügenpas Col du Grand Saint-Bernard Col du Mont Cenis
Pashoogte 1504 meter 2115 meter 2469 meter 2083 meter
Kilometers tot aan pas 1240 km (vanaf Amsterdam) 970 km (vanaf Maastricht) 950 km (vanaf Canterbury) 1670 km (vanaf Nijenklooster)
Reistijd ca. 17 dagen ca. 13 dagen ca. 13 dagen ca. 22 dagen
Wintersluiting Nee oktober – mei oktober – mei november – mei
Alternatief vervoer bus Landeck – Naunders trein Thusis – Tirano Nee trein Modane – Bussoleno