De Via Francigena, de aanlooproute via de GR5 en de Middenroute gaan over Maastricht of Aken. De Oostelijke route loopt vanaf Nijmegen langs de Rijn en ligt drie dagen lopen naar het oosten.

Voor de planning van de start van je tocht geeft onderstaande kaart een overzicht. Afhankelijk van je woonplaats kun je hier een interessante aansluiting maken.

De Via Francigena is blauw gemarkeerd, de aanlooproute langs de GR5 is rood, de Middenroute is geel en de Oostelijke route groen.

Op volledig scherm weergeven

In de overgang tussen België, Duitsland en Nederland, op de rand van Ardennen en Eifel lopen nog veel meer routes. Lange afstandspaden voor algemeen gebruik, genaamd Lange Afstands Wandelpaden in Nederland, Grote Routepaden in België en Steig in Duitsland. De doorgaande Europese paden hebben E nummers. Pelgrimspaden naar Santiago zijn deels ook goed bruikbaar.

Lange afstandspaden zijn in het paars weergegeven, pelgrimspaden in lichtblauw.

Met de klok mee vanaf het westen:

GR128: vanaf west Vlaanderen tot de Duitse grens, via Maastricht

GR5 (en ook de Europses route E2) van Hoek van Holland via Maastricht naar de Ardennen

Pelgrimspad 1 en 2: LAW route vanaf Amsterdam via ‘s Hertogenbosch naar Sittard ( en met een grote omweg verder naar Maastricht)

Pieterpad 1 en 2: LAW vanaf Pieterburen via Nijmegen naar Maastricht via Valkenburg

Jacobsweg van Nijmegen naar Maastricht (dit is ook een Duitse route)

E8, die in Nederland het Grote Rivierenpad volgt en dan vanaf Nijmegen tussen Maas en Rijn loopt en vanaf Aken naar de Rijn gaat.

de Oostelijke route volgt vanaf Nijmegen een Duitse Jakobsweg langs de Rijn, er is ook een verbinding via een Jakobsweg tussen Keulen en Aken.

Tussen Maastricht en Aken: het Krijtlandpad.

Deze pagina is nog in ontwikkeling, commentaar en aanvullingen zijn welkom, stuur een mail naar de webbeheerder.

Lees ook