Canterbury – Rome

Arie Haasnoot

Ons lid Arie Haasnoot heeft in 2018 met zijn soulmate Johanna Jacobs de pelgrimstocht langs de Via Francigena vanaf Canterbury ondernomen. Vanaf eind mei wandelden zij in ruim drie maanden naar hun doel, het Sint Pietersplein in Rome. Maar in de beschrijving van Arie blijkt het vooral om de weg daarheen te gaan. Hij maakt de lezer deelgenoot van een bijzonder spirituele levensles, die leert dat de hemel vaker onder onze voeten ligt, dan menigeen beseft.

Arie neemt ons in een zeer persoonlijk verhaal en met een onderhoudende schrijfstijl mee op deze avontuurlijke tocht. De route is goed te volgen mede aan de hand van het in het boek opgenomen kaartmateriaal. De teksten van de eerste ruim duizend kilometers zijn gedetailleerd. Ze geven ons inzicht in de moeilijkheden, die je onderweg tegenkomt. Ook gaat Arie daarbij ontboezemingen over de beleving van het landschap en de gezellige ontmoetingen met de plaatselijke bevolking niet uit de weg.

In het tweede deel van het boek zijn de details wat spaarzamer. Dat lijkt mede veroorzaakt door de langere tussenpozen die hij gebruikt om zijn verhaal tijdens hun tocht te noteren. Al eerder waren de belevenissen van Arie en Johanna te volgen op hun blog, maar het verzamelde verhaal in dit boek lees je in een ruk uit. Samen met de afgebeelde foto’s is het een waardevol document geworden. Mooie herinnering aan deze tocht en gelukkig ook vol relevante informatie voor pelgrims die deze tocht ooit nog willen ondernemen.

208 pagina’s, Cairn Consulting 2019

Het boek is via dit internetadres te bestellen.