Verslag van een voetreis, 

Jan Devogelaere

Uitgebreid reisverslag van de Franciscusroute, de beschreven tocht volgt niet helemaal de officiële pelgrimsroute naar Rome, maar gaat van Aalst (België) dwars door Frankrijk en stukje Zwitserland, via noordwest Italië naar Assisi.

Om zijn vijftigste verjaardag te markeren ondernam Jan Devogelaere een solo voettocht naar Assisi. In 76 dagen liep hij, grotendeels langs de Via Francigena, naar de stad van Franciscus en Clara. Na Rome wordt Assisi als het tweede belangrijkste bedevaartsoord van Italië gezien, de stad van de vrede en de interreligieuze dialoog. De fascinerende stad zit boordevol spiritualiteit. Ook is de weg naar Assisi langs de Via Francigena rijk aan prachtige, ongerepte landschappen en boeiende historische en culturele plaatsen.

Wie Stapvoets naar Assisi leest, loopt stap voor stap mee met de auteur. De schrijver geeft een scherpe weergave van de gelopen weg en de fraaie omgeving. Hij registreert ook schijnbaar onbeduidende voorvallen en toevallige ontmoetingen. De pelgrim komt tot het besef dat deze onverwachte gebeurtenissen aan zijn voettocht een betekenis, een ziel geven. In een tijd van groeiend wantrouwen toont deze voettocht aan dat er genoeg redenen zijn om de medemens te vertrouwen en hem alle kansen te geven. De ervaringen in Stapvoets naar Assisi maken brandhout van vrees voor ongekende dingen en onbekende mensen.

De Weg naar Assisi (il cuore del mondo) is een vredesweg, een weg die vrede brengt, zowel in het hart van de pelgrim als in dat van de evenmens die hij op zijn weg ontmoet., 

Antwerpen, 2009, 223 pagina’s