Wanneer je gebruik maakt van kaarten en gidsen, dan is het ondoenlijk om alle kaarten en gidsen die je onderweg nodig hebt, mee te sjouwen. Daarom sturen pelgrims graag materiaal Poste Restante. Omdat de posterijen in de meeste landen met deze activiteit zijn gestopt, is het verstandiger je gewenste materialen vooraf naar een adres op je route te sturen.

Kies dus vooraf op je geplande route een of meer geschikte locaties. Je kunt de gekozen adressen van bijvoorbeeld een hostel, jeugdherberg (Ostello per la Gioventù) of hotel opzoeken in je gids of op het internet. Het is verstandig wel van te voren te communiceren, dat je materialen voor je pelgrimstocht naar hen toe wilt zenden en te vragen of ze dat voor je willen bewaren tot de verwachte datum van aankomst.

Opvallende adressering 

Verder is het erg handig om het volgende te doen:

Maak je pakket klaar dat je naar plaats X wilt zenden. Plak het af met een groot etiket waarop de achternaam van de ontvanger (liefst in blokletters) staat vermeld. Ergens anders op dat pakket (bij voorkeur niet de frankeerzijde!), maar veel kleiner: naam en complete adres van de afzender.

Noem dat ook Versand Adresse, Adresse de livraison of de Italiaanse versie: Indirizzo di spedizione. Het komt helaas vaak voor dat er fouten worden gemaakt bij de verzending! Maak het pakket opvallend, wees duidelijk waar het naar toe moet en probeer vergissingen uit te sluiten.

Verzendtijd

Stel dat een pakket er op 1 juni moet zijn. Ga ervan uit dat de verzending tien dagen duurt. Dat kan veel korter zijn, maar in elk geval niet langer. Maak vooraf alle pakketten klaar met duidelijke etiketten en vraag het thuisfront ze tijdig te versturen.