Terug naar Pelgrimswegen in België

Via Scaldea

De Via Scaldea start in Vlissingen en eindigt in Reims. Het Nederlandse deel is beschreven in als de Jacobsweg Die Haghe. In Breskens kun je kiezen of je de Via Brugensis via Brugge loopt of de Via Scaldea via Gent loopt.

Tijdens deze pelgrimstocht loop je door polders, kreken en verdedigingslinies naar Gent. Onderweg zijn de plaatsen Watervliet en Kaprijke een korte stop waard. In Gent vind je vele musea en een pelgrimskerk voor St. Jacob. Tot in Noord Frankrijk wandel je langs de Schelde, langs plaatsen als Ename, Oudenaarde en Doornik (Tournai). Na de Scheldevallei loop je door naar Sebourg en door het Foret Domanial de Marmal naar Maroilles.

De route vervolgt door de landelijke streek Thiérache, met veel versterkte kerken. In Château-Porcien, waar de route gelijk loopt met de Via Lemovicensis (GR654), sluit je aan op de Via Campaniensis om door te lopen naar Reims.

Net boven Tournai komt ook de Via Brugensis vanaf Brugge op deze route uit. Deze route loopt niet door het grote Gent, maar door het historische Brugge en door rustiger gebied.

Meer informatie is te vinden bij het Belgisch genootschap van St. Jacob, die geeft ook gidsen uit voor een aantal van de Belgische routes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: