Te voet


Aanloop- en verbindingsroutes

Op deze pagina een aantal aanlooproutes om vanuit Nederland en België op de gekozen weg naar Rome te komen.

Daarnaast drie overzichten van gebieden waar veel routes dicht bij elkaar lopen: in het gebied Maastricht – Aken, in de Povlakte en in de Apennijnen. Zodat je naar wens ook meerdere routes kunt combineren én nog andere routes kunt ontdekken.

Aanlooproutes

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Aanlooproutes vanuit Nederland en België

Er zijn vanuit Nederland en België vele routes te volgen in de richting van Rome. Om aansluiting te krijgen op pelgrimswegen vanuit Nijmegen, Maastricht, Aken en Namen is het mogelijk Lange Afstands Wandelingen in Nederland, België en Frankrijk te volgen. Lange afstandswandelingen zijn over het algemeen goed beschreven en gemarkeerd. Ze gaan vaak door landschappelijk fraai gebied, maar volgen hierbij niet altijd de kortste weg.

Ook zijn er diverse pelgrimswegen waar je in verschillende plaatsen in Nederland en België op aan kunt sluiten. Deze routes zijn veelal beschreven voor pelgrims naar Santiago, maar kunnen in het Nederlandse, Belgische en (Noord) Franse deel ook prima worden gelopen in de richting van Rome. Een voordeel van deze routes is dat er meer voorzieningen zijn speciaal voor pelgrims.

We geven hier een overzicht zowel van de pelgrimsroutes als van de belangrijkste LAW paden, zodat iedereen (bijna) bij de voordeur kan beginnen.

Aanlopen via LAW’s in Nederland

Het Nivon beheert de lange afstandswandelpaden in Nederland. Overal in Nederland ben je wel in de buurt van een LAW. Deze routes zijn goed bruikbaar om vanuit jouw woonplaats te volgen naar een aansluiting op een van de pelgrimsroutes naar Rome. Vanwege de aansluitmogelijkheid op verdere routes naar het zuiden en oosten zijn vooral het Pieterpad en het Pelgrimspad populair onder wandelaars naar Rome. 

Informatie over de LAW’s in Nederland is te vinden op de website van Wandelnet.

Meer uitgewerkte informatie over Aanlopen via LAW’s in Nederland vind je hier!

Aanlopen langs pelgrimswegen

Het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob en het Vlaamse Compostela Genootschap documenteren hedendaagse pelgrimswegen, die aansluiting geven op de pelgrimswegen naar het zuiden. De routes zijn goed (in het Nederlands) beschreven en gemarkeerd. Door verschillende routes te combineren is het mogelijk geheel langs pelgrimswegen in de richting van Rome te lopen.

Meer uitgewerkte informatie over Aanlopen langs pelgrimswegen vind je hier!

Aanlooproute via de GR5 naar de Via Francigena

Vanuit Nederland en noord België is het mogelijk de GR5 te volgen. Deze traditionele wandelweg loopt van Hoek van Holland via Maastricht tot de Middellandse zee zoveel mogelijk over natuurpaden. Aan de zuidkant van de Jura kruist deze route de Via Francigena, die verder tot Rome gevolgd kan worden. Er zijn Franse, Nederlandse en Engelse gidsen beschikbaar.

Meer uitgewerkt informatie over Aanlopen via de GR5 naar de Via Francigena vind je hier!

Overzicht routes

Deeltraject Van Via Naar Aansluiting Land Afstand (km) Totaal (km)
Aanlopen over LAW's Iedere plek in Nederland Routes in België en Duitsland Routes richting Rome Nederland divers divers
Aanlopen via de GR5 Hoek van Holland Maastricht, Ardennen, Vogezen, Jura Pontarliers Via Francigena, Middenroute Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk 1659 1659
Aanlopen via pelgrimswegen Nederland België en Duitsland

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Verbindingsroutes

Verbindingen rondom Maastricht en Aken: nieuw!

Verbindingen in de Povlakte: nieuw!

Verbindingen in de Apennijnen: nieuw!

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!