Terug naar Pelgrimswegen in België

Via Monastica

Op volledig scherm weergeven

De Via Monastica is het vervolg op de Jacobsweg Amstelredam en start vanuit de Pelgrimshoeve Kafernaum in Vessem. De route dankt zijn naam aan de vele Norbertijnen abdijen langs de route: Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe.

Je loopt door de Kempen, Haspengouw en de Maasvallei. Daarna door de Ardense bossen van Viroin.

Door de Dommelvallei en bossen en heide bereik je de eerste abdij van Postel, net over de grens in België. Daarna volgen de abdijen van Tongerlo en Averbode. Van daar gaat het via Scherpenheuvel of Diest naar Budingen en verder via Zoutleeuw en Heylissem (voormalige abdij) of Tienen en Hoegaarden naar Jodoigne. In Jodoigne sluit de Via Brabantica vanuit Bergen op Zoom aan op de Via Monastica. Via de RAVeL-fietsroute wandel je naar Namen. In Namen komt de route Via Mosana, die in Maastricht vertrekt op deze weg uit.

Vanuit Namen volg je de Maas. Je loopt soms over brede wegen en soms over avontuurlijke paden naar Hastiëre en Bouvignes. Door Givet en het mooie dorp Hierges. Je bereikt uiteindelijk de grens met Frankrijk bij Rocroi. De afstand Namen tot Rocroi is 105 km. In Rocroi kan je verder langs de Via Lemovicensis (GR546) of de Via Campaniensis (deze laatste is korter) naar Reims.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: