Terug naar Langs en voorbij Rome

Con le ali ai piedi

‘Met vleugels aan je voeten’ ofwel ‘Met gevleugelde voeten’.
Onder deze fraaie (boek-)titel gaat een bijzondere cammino in Italië schuil. Alleen al door de titel is deze tocht niet uitgewerkt voor fietsers!

Het is een tocht naar het heiligdom van Monte Sant’Angelo, één van de oudste pelgrimsoorden in Europa. Daar lopen dan ook vele wegen heen, deze weg is een route die ten oosten van de Apennijnen blijft. Er zijn ook routes die in Rome beginnen.

Kaart

Met vleugels aan je voeten


Een pelgrimstocht die in het verlengde van de Franciscusweg vanaf La Verna bij Poggio Bustone afbuigt naar het 540 kilometer verderop gelegen Monte Sant’Angelo in Gargano.
Daar in Monte Sant’Angelo vind je een heilige plek, waar men al eeuwen lang naar toe ging pelgrimeren. Op de plaats waar in de vijfde eeuw de Aartsengel Michael tweemaal gevleugeld verschenen is, bevindt zich nu een grotkerk. Ook Sint Franciscus is er geweest. Deze stad Monte Sant’Angelo is door de eeuwen heen dus al een bedevaartplaats bij uitstek.

De hele afstand vanaf La Verna tot Monte Sant’Angelo of, zoals de schrijfster van het routeboekje optekent: ‘Van de Heilige Berg naar de Heilige Berg’,  is ruim 900 kilometer.

De spoor van de laars, het natuurgebied Gargano, bevat de laatste oerbossen van Italië, bijzondere fossielen en gesteenten, en er groeit een unieke flora, met bijzondere orchideëen en het heeft een mooie kust.

Gids

Con le ali ai piedi en Der Erzengel-Michael-Weg

Een beschrijving vanuit Poggio Bustone in Lazio tot aan de rotsen van Monte Sant’Angelo.
Ongeveer 500 km in 25 etappes naar de grot van St. Michael, een paar kilometer buiten San Giovanni Rotondo. Een tocht door Abruzzo, Molise en Puglia in het noorden, door valleien, steden en adembenemende landschappen. Met veel aandacht voor historie en gedetailleerde beschrijvingen, routekaarten (1:50.000), slaapplaatsen en plekken om te eten. Deze gids sluit aan bij Di qui passò Francesco, een routebeschrijving die gevolgd wordt van La Verna tot Poggio Bustone langs de Franciscaanse voetreis door dezelfde auteur.

Auteur: Angela Maria Seracchioli
Taal: Italiaans, Uitgever: Terre di Mezzo en Duits: Uitgever: Tyrolia

Websites

Veel informatie over de historie, alles over de pelgrimstocht en een interview met Angela Maria Seracchioli op TV-Padre Pio, is te vinden op de volgende website.

Reisbeschrijvingen

Een verslag is te vinden op de website van Guus Wesselink en Riet van Laake inclusief praktische zaken.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: