Terug naar Langs en voorbij Rome

Via Micaelica

De cultus rond de aartsengel Michael heeft een rijke traditie: bij Joden en christenen, in Byzantium en de kerk in het Oosten. En ook in Italië, zowel in theologie als iconografie , maar ook in de volksvroomheid wordt de aartsengel aangetroffen.

Pelgrimeren van Rome naar Monte Sant’Angelo

In 490 n.C. zou Michael in Apulië verschenen zijn. Hij wordt dan ook sindsdien in Monte Sant’Angelo vereerd. Intussen staat dit plaatsje op de lijst van UNESCO-cultuurerfgoed. De pelgrimsroutes naar Monte Sant’Angelo behoren tot de oudste in Italië.

Voor de route vanaf Rome zijn er een aantal varianten, waarvan alleen websites bestaan. De hier getoonde variant loopt vanaf Rome helemaal een eigen weg, maar er zijn ook varianten vanaf de Via Francigena del Sud en vanaf de Via Traiana.

Pelgrims die vanaf Nederland naar Monte Sant’Angelo willen en niet via Rome willen volgen beter vanaf Florence de Franciscaanse voetreis en nemen vanaf Poggio Bustone de route zoals beschreven in de Duitstalige gids van Angela Maria Seracchioli als Der Erzengel Michael Weg en in het Italiaans als Con le ali ai piedi.

Kaart

lichtblauw: Via Micaelica, donkerblauw: Con le ali ai piedi. Let op: schetsmatige weergave traject!

Typering

De route is 500 km lang. Het grootste gedeelte gaat over asfalt. Daarnaast wordt ook geprobeerd gebruik te maken van Tratturo (route waarlangs schapen naar hoger gelegen gebieden geleid werden). Dit zijn open stukken (ongeveer 100 meter breed), die men als cultureel erfgoed in ere wil herstellen. De route wordt afgelegd in 25 dagetappes van gemiddeld 22 km. Na een kort stuk door Latium gaat de route door de Abruzzen, de Molise en tenslotte Apulië. De markering (het Tau-teken, of een gele pijl) ontbreekt vaak. Enkele etappes zijn nogal inspannend, maar na de Abruzzen is de route vlak. De route komt niet boven de 1.300 meter. In het algemeen een erg open landschap. Je vindt voldoende onderdak op deze route.

De spoor van de laars, het natuurgebied Gargano, bevat de laatste oerbossen van Italië, bijzondere fossielen en gesteenten, en er groeit een unieke flora, met bijzondere orchideëen en het heeft een mooie kust.

Websites

  • Er is een Italiaanstalige website, met een etappe-indeling, downloadbare kaartjes op basis van Google Maps, en overnachtingsadressen.

Reisbeschrijvingen

Ons lid Jean Waterval heeft in 2014 een deel van deze bijzondere route afgelegd. Je vindt hier zijn beknopte verslag.

Een Italiaanse reisbeschrijving vind je bij de volgende website: Lifetravel

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: