Terug naar Routes naar Jeruzalem

Waarom Jeruzalem?

Al tweeduizend jaar trekken christelijke pelgrims naar Jeruzalem.

Het Heilige Land: Bethlehem – plaats van de ster, Nazareth – plaats van de Annunciatie en bovenal Jeruzalem – plaats van Goede Vrijdag en van Pasen. Zowel in het jodendom als in het christendom is het altijd een bijzondere plaats geweest.

Symbool voor pelgrims

Het symbool bovendien van het hemelse Jeruzalem, maar ook eindbestemming van ieder die zich op aarde pelgrim weet.

We noemen een paar beroemde: Constantijn – een keizer, Egeria – een vrouw alleen, Hiëronymus – een kerkvader, Godfried van Bouillon – een kruisvaarder, Richard Leeuwenhart – een koning van Engeland, Gerlachus – onze eigen heilige uit Houthem en Karol Wojtyla – een paus. Hun verhalen zijn allemaal spannende verhalen.

Het is immers een heel eind van hier naar Jeruzalem. Tussen de vier- en zesduizend kilometer, afhankelijk van welke route je kiest. En natuurlijk of je (grotendeels) per fiets of te voet zult pelgrimeren.

Verder naar Jeruzalem?

Met behulp van een kaart kun je twee routes ontdekken: over land, via Boedapest, Constantinopel en Antiochië – de route van Godfried van Bouillon en de zijnen of de route van Richard Leeuwenhart via Rome en Griekenland en dan over zee. De landroute lijkt geografisch het meest voor de hand te liggen, een vrijwel rechte lijn van hier naar het zuidoosten en dan bij Iskendrun rechtsaf. Maar er kunnen redenen zijn te twijfelen aan een tocht door de Balkan, door Turkije en door Syrië en Jordanië. Alleen door Jordanië kun je tegenwoordig het Heilige Land binnen en het is een heel stuk (zo`n 2.000 km) door Syrië en Turkije. Van wandel- of fietspaden moet je je daar niets voorstellen.

We beschrijven hier een aantal stukken van routes richting Jeruzalem: Via Egnatia door Albanië, Macedonië en Griekenland, de Sultanstrail vanaf Wenen door Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Griekenland en Turkije en de Sufitrail vanaf Istanbul tot aan Konya. Voorbij Konya, 800 km van Istanbul houdt het dan wel zowat op met uitgezette routes.

Bedenk wel dat deze routes veel minder belopen zijn dan de routes tot aan Rome, dat je vaak langs autowegen moet lopen en dat communicatie lastiger is. Er worden langs sommige routes jaarlijkse tochten met groepen georganiseerd, onder andere met het doel de routes verder te ontwikkelen. De routes aangegeven op de kaarten zijn alleen een indicatie van de richting.

Nieuwe dimensies en onuitwisbare indrukken

Er zijn in het recente verleden diverse boeken geschreven door mensen die deze tocht hebben genomen. De meesten daarvan vertellen over problemen en beproevingen, uiteenlopend van een vlooienplaag tot gevangenneming, maar enkelen zijn enthousiast en verhalen van ontmoetingen, hulp en gastvrijheid. Zonder uitzondering vertellen ze over bijzondere ervaringen, Gods nabijheid, nieuwe dimensies en onuitwisbare indrukken.

In praktische termen gaat het steeds over een reis van zo’n twee (per fiets) tot zes (te voet) maanden of meer, soms in etappes, over bergen, rivieren en woestijnen. En over ontmoetingen met mensen. De andere route gaat via Rome en is dus een voor de hand liggende keuze voor de Romeganger, die van daar gewoon door kan trekken. Natuurlijk noemen we het de route van Richard Leeuwenhart, de Engelse koning die in het jaar 1189 zo ongeveer deze weg nam voor zijn kruistocht naar het Heilige Land. De weg gaat na Rome door het zuiden van Italië, dan over zee naar Griekenland en vervolgens door Griekenland en via de Griekse eilanden naar Rhodos of Cyprus en vandaar weer over zee naar Haifa of Tel Aviv. Er zijn zeker voordelen te noemen wanneer deze route wordt gekozen. Doordat er stukken per schip (of eventueel per vliegtuig) gaan, is het bovendien minder ver lopen en leent de route zich om in etappes te breken en zo de reis over een paar seizoenen uit te spreiden.

Inspiratiebronnen

Verhaal van een voettocht via Rome naar Jeruzalem

Klaas(1940-2021) en Helen van der Poel liepen in de jaren 2002 – 2006 naar Jeruzalem. Ze volgden eerst de Via Francigena naar Rome. Vandaar zochten ze hun weg door Zuid-Italië, Griekenland, via Rhodos en het Heilige Land naar Jeruzalem.
Dit verhaal beschrijft hun pelgrimstocht en geeft inzicht in hun beweegredenen, impressies en ervaringen onderweg.
Neem eventueel contact op met Helen van der Poel.


Met de fiets naar Jeruzalem

Reisverslag van Henk van Bentum, die in 2010 van Bussum naar Jeruzalem fietste.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: