Terug naar Route van Reitsma

Ferrara - Rome

Door Ravenna naar de Eeuwige stad

Op volledig scherm weergeven

In Ferrara moet gekozen worden tussen de route via Ravenna of via Florence.

De route via Ravenna is duidelijk minder inspannend, de Apennijnen worden kort doorkruist. Tussen Ferrara en Ravenna is het landschap vlak, met lagunes bij de kust. Ravenna was een tijd de hoofdstad van het westelijke Romeinse rijk en heeft zeer bijzondere kerken met mooie mozaïeken.

Assisi

Na Ravenna gaat het al snel omhoog naar de Apennijnen, via San Marino. In totaal moet er 985 meter geklommen worden. Dan daalt de route naar de vallei van de Tiber, maar die rivier wordt verlaten om naar Assisi te gaan.

Na Assisi volgt een stuk met meer heuvels. Dit stuk is door de hoogteverschillen inspannender dan de Alpen. Vanaf de Apennijnen gaat de weg door vrij dicht bevolkt heuvellandschap.

Een alternatief via Toscane

De alternatieve route volgt dicht langs de Via degli Dei vanaf Bologna richting Florence.

Deze routes komen beide op de Passo della Futa op de pas over de Apennijnen. Na Florence zijn er twee alternatieven: naar Assisi doorsteken of verder Toscane in.

In Florence is het mogelijk om nog twee andere alternatieve routes te nemen: één van de varianten van de route van Benjaminse of de fietsroute van de Via Francigena.

De laatste route gaat dan vervolgens door het Toscaanse heuvelland langs kleine weggetjes. Omdat de dorpen hier op de heuvel liggen zijn er veel korte klimmetjes. Je passeert het meer van Bolsena.

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: