Per fiets


Route van Reitsma

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Introductie

De route van Hans Reitsma begint in Amsterdam en gaat via Nijmegen en Roermond naar Duitsland. De route volgt dan een groot deel de Rijn, en voert dan via Baden-Württemberg naar Oostenrijk.

De Alpen worden overgestoken via de Reschenpas, de laagste van de genoemde Alpenpassen. Na de Povlakte loopt de route langs de oostkust. Via een lage oversteek over de Apennijnen leidt de route je via Assisi naar Rome. In de gids voor Italië is een aantal varianten aangegeven.
De lengte van deze route is ongeveer 2000 km.

Langs de Rijn

Deze route begint in Amsterdam, maar je kunt ook aanhaken in bijvoorbeeld Nijmegen of Roermond. Na de grens volg je eerst een fietspad langs de Roer. Pas ten zuiden van Bonn volg je de Rijn (tot Bingen). Zo zie je van de Rijn alleen het stuk met de burchten en de wijnstadjes, niet dat met de grote industriesteden. Via Rheinhessen, het Neckardal, het Kocherdal, de Schwäbische Alb (600 m) en Oberschwaben bereik je Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de Alpen. Mooi stedenschoon is onder meer te zien in Koblenz, Heidelberg en Augsburg, en in veel kleine plaatsjes onderweg.

Hoog of laag?

In de Alpen zijn twee passen te bedwingen, maar in beide gevallen is er hulp mogelijk: bij de Buchener Höhe (1256 m) kan de fiets in de trein en bij de Reschenpas (1520 m voor de fietsroute) op een bus met fietsaanhanger. Beide passen zijn zo laag dat ze al vroeg in het seizoen sneeuwvrij zijn: zeker begin mei, meestal zelfs al in april.

Kort na de Reschenpas passeer je de Italiaanse grens. Daarna kun je tot voorbij Verona (230 km) bijna steeds het fietspad langs de Adige volgen.

In Trento biedt Reitsma de keus tussen de hoofdroute via Verona met zijn arena en schitterende Romaanse kerken of de omweg over het nog fraaiere Venetië.

Bij Ferrara komen beide routes weer bij elkaar, maar even verder kun je opnieuw kiezen. De hoofdroute voert via Ravenna, de Apennijnen, Assisi en de lieflijke heuvels van Umbrië met zo min mogelijk (maar toch nog best veel) klimwerk naar Rome.

De Toscane-route via de historische steden Bologna, Florence en Siena is door de vergezichten in de Apennijnen en het betoverende Toscane onvergetelijk mooi, maar wel zwaar: je moet er ruim twee keer meer hoogtemeters overwinnen dan in de hoofdroute en de route is ook een vijftigtal kilometers langer. Wie voor de Toscane-route kiest kan in Florence weer kiezen tussen de route over Siena of alsnog via Assisi.

De route van Hans Reitsma is relatief kort, vanaf Amsterdam 2050 km en met 20.000 hoogtemeters voor bijna iedereen haalbaar.

De route kan zonder tent gefietst worden, maar een tent zal van pas komen om je tocht met een bescheiden pelgrimsbudget te maken. Pelgrimsonderkomens zijn er weinig langs de route.

Overzicht deeltrajecten

Deeltraject Van Naar Land Afstand (km) Totaal (km)
Amsterdam – Heidelberg Amsterdam Heidelberg Nederland, Duitsland 631 631
Heidelberg – Garmisch Partenkirchen Heidelberg Garmisch Partenkirchen Duitsland 450 1081
Garmisch Partenkirchen – Reschenpas Garmisch Partenkirchen Reschenpas Duitsland, Oostenrijk 162 1243
Reschenpas – Trento Reschenpas Trento Italië 178 1421
Trento – Ferrara Trento Ferrara Italië 238 1659
Ferrara – Rome Ferrara Rome Italië 524 2183

Gidsen

In de gidsen zijn goede kaarten opgenomen, die de route in twee richtingen makkelijk bruikbaar beschrijven. Er zijn hoogteprofielen, per dag een overzichtskaart en er zijn lijsten met overnachtingsadressen.
Er zijn drie gidsen.

Deel 1: Amsterdam-Garmisch-Partenkirchen

Deel 2: Garmisch-Partenkirchen-Ferrara

Deel 3: Ferrara-Rome

De gidsen zijn rechtstreeks bij Hans Reitsma te bestellen.
En natuurlijk ook via de lokale reisboekhandel.

De beschrijving in de gidsen is duidelijk en wordt vaak gecontroleerd en aangepast.

Voor GPS-tracks van deze route kun je ook terecht op de site van Hans Reitsma.

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!