Andere routes door Noord Italië in de Alpen en de Povlakte

De rijke Povlakte kent veel grote steden, kloosters en heiligdommen. De vlakte wordt doorsneden door de grote rivier, met deels vroeger grote moerassen. De Romeinen hebben al wegen aangelegd die nu deels nog gevolgd worden.

Een deel van de routes liep naar de kust, waar in laat-Romeinse tijd Ravenna en in de Middeleeuwen Venetië de grote havensteden waren. Vanaf de Alpen richting de Apennijnen liepen er vele routes noord-zuid. Op deze Italiaanse website een mooie kaart met een overzicht van alle routes die de Apennijnen kruisten.

Klik op de speldenknoppen voor de namen van de routes

Op de UMAP kaart staan veel routes aangegeven. Ze zijn zeer verschillend van karakter en kwaliteit. Van alle routes zijn er linken naar websites. Bij de beschrijving staat aangegeven of er een gids over de route is, of er een gpx track te vinden is op de website, of het een eenvoudig te lopen route is of een inspannende tocht.

Van een aantal routes worden nog beschrijvingen op onze website geplaatst. Waarschuwing: routes die weinig of matig belopen worden eisen meer ervaring. Routes die aangemerkt staan als bergwandeling vereisen ervaring met bergwandelen.

Van zuidwest bij Ventimiglia naar noordoost bij Triest:

NaamGidsGpx trackKarakter route in Noord Italië
Via della Costa: verbinding van de GR5 naar Nice tot de Via Francigena langs de kustGids via Terre di Mezzo (It)gpx track op de websiteRedelijk gemarkeerd, niet moeilijk, veel omhoog en omlaag. Matig belopen
Alta via dei Monti Liguri van Ventimiglia naar La SpeziaGids via Terre di Mezzo (It)Gpx track op websiteBergwandeling over de westelijk Apennijnen.
Chemin d’Assise van Vézelay naar AssisiGids via lidmaatschap vereniging Chemin d’AssiseGpx track via lidmaatschap te verkrijgenRoute vanaf Vezelay , kiest vaak de bergroutes, ook in de Apennijnen.
Via FrancigenaZie onze website  
Middenroute aansluiting Lugano – PaviaZie onze website 
Middenroute
sectie Via degli Abati
Zie onze websiteGpx track op websiteLopen met gpx track, veel hoogteverschillen, weinig gebruikte route
Via Spluga  / Via Viandante: aansluiting vanaf Chur over de Splugenpas naar PiacenzaGids via Terre di MezzoGpx track op Outdooractive en website Movimento LentoVeel hoogteverschillen
Oostelijke route over de Via Claudia Agusta en de Via sul ArginiZie onze website
Via Romea Germanica van StadeOfficial Guide to the Via Romea GermanicaGpx trackop deze website 
Cammino di Sant’Antonio van Padua naar AssisiAlleen websiteGpx track via Outdoor Active 
Via Romea Strata: vanaf Estland, Polen, Oostenrijk via Tarvisio naar RomeAlleen websitesGpx track via website Movimento Lento