Te voet


Middenroute

Wandelroute naar Rome door Duitsland en Zwitserland langs de E1

Deze route loopt via Duitsland, de Eifel, het Zwarte Woud, over de Gotthardpas, de Via degli Abati en dan de Via De Degli. De Middenroute leidt via een combinatie van een aantal internationale en regionale langeafstandspaden door Duitstalig gebied naar de Gotthardpas en vervolgens naar Pavia in de Povlakte. Hier kan overgestapt worden op de Via Francigena of kan een vervolg van de Middenroute door de Apennijnen gebruikt worden. Voor liefhebbers van wandelen door de bergen is het mogelijk om op deze route tot in Rome door dunbevolkte gebieden te lopen. Voor wie de Povlakte zo snel mogelijk wil oversteken is deze route geschikt.

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

In Duitsland en Zwitserland

Trier

De weg begint na een aanloop door Limburg tot Aken. Daarna loop je via een wandelpad uit 2009 door de Eifel en blijf je ver van de drukte van het Roergebied. De Eifel eindigt in de oude Romeinse stad Trier. Vanuit Trier ga je door de Hunsrück, het Saarland en de Pfalz naar Speyer aan de Rijn. Aan de overzijde sluit de route aan op de Europese wandelweg E1 (van Spitsbergen tot Sicilië). Deze loopt door het Zwarte Woud over de Westweg. In Titisee gaat de E1 oostwaarts naar Konstanz aan het Bodenmeer. 

Het Zwitserse deel van de route loopt vanaf het Bodenmeer over een Jacobsweg naar het Vierwoudstrekenmeer en de Gotthardpas. De Gotthardpas is 300 m lager dan de Grote St Bernhardpas en kan dus eerder belopen worden. 

In Italië

Je komt Italië binnen langs het meer van Lugano. Daar volg je de rivier Ticino tot Pavia, waar je kunt overgaan op de Via Francigena. De Middenroute gaat vervolgens zelf verder vanaf Pavia over de Via degli Abati die bijna meteen de Apennijnen ingaat. Op de Passo della Cisa moet je beslissen om ofwel naar Pontremoli af te dalen – waar je alsnog kunt overgaan op de Via Francigena – of richting Assisi te lopen langs de Grande Escursione Appenninica (afgekort: GEA) en dan de Franciscaanse voetreis te volgen. Het traject via de GEA is voor geoefende bergwandelaars.

Het Pieterpad, de Eifelsteig, de Jacobswegen, de Westweg door het Zwarte Woud en de route door Zwitserland zijn goed bewegwijzerd. Maar voor delen van de E1, de Via degli Abati, de GEA en de Franciscaanse route kun je het best gebruik maken van een gids met kaarten op schaal 1:25000 of een GPS-spoor. 

Buiten het wandelseizoen van juni tot oktober is het gewoonlijk niet mogelijk over de Gotthardpas en langs de GEA-route te lopen. Je kunt dan wel met de trein door de Gotthardtunnel. 

Deeltrajecten middenroute

Deeltraject Van Naar Land Afstand (km) Totaal (km)
Pieterpad en Krijtlandpad tot Eifelsteig Nijmegen Kornelimünster Nl/De 233 233
De Eifelsteig Kornelimünster Trier DE 313 520
Trier naar Speyer tot E1 Trier Speyer DE 261 765
E1 door het Zwarte Woud Speyer Konstanz DE 384 1180
E1 door Zwitserland Konstanz Morcote, meer van Lugano CH 290 1481
E1 in Noord Italië Morcote Pavia IT 153 1634
Via degli Abati Pavia Passo della Cisa IT 191 1824
E1 in Toscane GEA Passo della Cisa Badia Prataglia IT 260 2087
Middenroute: gidsen, kaarten en websites

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Middenroute © OpenStreetMap contributors