Te voet


Oostelijke route

De Oostelijke route loopt door Duitsland en Oostenrijk, en volgt in Duitsland veelal de rivierdalen. De Alpenoversteek over de Reschenpas gaat over slechts 1504 m en kan dus al vroeg in het jaar belopen worden. In Italië loopt de route aan de oostkant van de Povlakte en vervolgens over twee mooie maar zwaardere trajecten door de Apennijnen: de Godenweg en de Franciscaanse voetreis. Het is de langste route van de drie, met de meeste hoogtemeters. Een deel van de wegen is zeer oud, een ander deel juist recent ontwikkeld.

Nieuwsgierig naar een overzicht van de deeltrajecten? Kijk dan hier!

Verloop van deze route

Aanlopen vanaf Nijmegen kan op twee manieren: over een Europese internationale route, de E8 of over Jacobswegen langs de Rijn. Zie daarvoor de beschrijving van de route in Duitsland. Vervolgens loop je in Duitsland over de Romantische Strasse door Beieren, een route uit 1950.

De weg passeert de Alpen over de Reschenpas (1504 m), één van de laagste Alpenpassen. De Romeinen legden er de Via Claudia Augusta aan, dit was een belangrijke verkeersader over de Alpen die loopt van Augsburg tot Trento. 

De route loopt vervolgens de Alpen uit en door de Povlakte. De weg door de Povlakte, die mede ontwikkeld is door Albert Beekes gaat goeddeels over dijkjes. In Bologna is aansluiting op de prehistorische Godenweg, de Via degli Dei, die Bologna met Florence verbindt.
In Florence begint de Franciscaanse voetreis die over Assisi naar Rome gaat. De route is ontwikkeld door Kees Roodenburg en gaat langs veel plaatsen waar Franciscus zijn sporen heeft nagelaten.. 

Vroeg in het jaar te lopen

De lage Alpenpas maakt dat deze route een groot deel van het jaar gelopen kan worden. Er moeten in totaal meer dan 45.000 hoogtemeters overwonnen worden. Een goede conditie is noodzakelijk. De route is beschreven voor het gehele traject, maar niet voor alle deeltrajecten is dit in het Nederlands. De bewegwijzering varieert per deeltraject en de route is deels ongemarkeerd. Alleen de relatief veel gelopen Franciscaanse voetreis is voorzien van een aantal pelgrimsonderkomens. 

Kijk op de pagina aanloop- en verbindingsroutes voor aansluiting vanuit Nederland en België. Wie Florence wil omzeilen kan een doorsteek maken van de Passo del Futa op de Godenweg naar Camaldoli, etappeplaats 4 op de Franciscaanse voetreis. In totaal ‘wint’ men hiermee drie dagen. Vanaf Florence kan overgestapt worden op de Via Francigena, de route volgt de Arno. 

Onderliggende deeltrajecten

Deeltraject Van Naar Land Afstand (km) Totaal (km)
Langs de Rijn door het westen van Duitsland NIjmegen Rothenburg ad Tauber NL DE 774 774
Romantische Strasse Rothenburg ad Tauber Füssen DE 378 1152
Alpen oversteek van Füssen naar Trento Füssen Trento DE AU 323 1475
Doortocht door de Povlakte Trento Bologna IT 255 1730
Via degli Dei of Weg der Goden Bologna Florence IT 126 1856
Franciscaanse voetreis Florence Rome IT 570 2426
Oostelijke route: gidsen, kaarten en websites

Bekijk hier de OSM UMAP overzichtskaart van de hoofdroutes.

Lees vóór je je op weg begeeft onze disclaimer over het gebruik van de gegevens op de route pagina’s!

Oostelijke route