Voor de start van je pelgrimage is de keuze van het jaargetijde natuurlijk van groot belang. Daarnaast speelt mee of je in één keer de tocht maakt of bijvoorbeeld in jaarlijkse etappes. Ook de gekozen route speelt een rol.

De bergpassen in het westen van de Alpen zijn hoger dan in het oosten, dus minder lang bereikbaar voor de wandelaar of fietser. Tot begin juni kan er op de passen in de Alpen nog sneeuw liggen en in de maanden juli en augustus lopen in Italië de temperaturen flink op. 

Voor- of naseizoen?

In de lente van eind maart tot half juni is de natuur op zijn mooist, maar ook de invallende herfst met aangename temperaturen is aanlokkelijk. Wanneer je wandelt in een jaar met veel sneeuwval, dan kun je in de lente of late herfst te maken hebben met sneeuwvelden. 

In het vóór- of naseizoen ga je zeker minder mensen op het pad of in de herberg tegenkomen dan in het hoogseizoen wanneer je het misschien (te) druk vindt.

Loop je zonder tentje, dan moet je rekening houden met voorzieningen die buiten het seizoen gesloten zullen zijn. Groot voordeel van de vroege of latere reistijd is dat je meer en goedkoper onderdak kunt vinden. Ook het gewicht en volume aan kleding die je mee moet nemen, verschilt bij al deze keuzes. Veel zaken dus om je vooraf te realiseren!

Voor de wandelaars

Wil je de ongemakken in de Alpen vermijden, dan is voor wandelaars juli een geschikte maand om te vertrekken voor de lopers die hun pelgrimage zonder onderbreking willen voltooien. Je komt dan in oktober aan. Je loopt dan wel in de hoogseizoen maanden juli en augustus en je komt in de herfst aan.

Een alternatief is om half april te vertrekken. Meestal kun je vanaf half mei wel over de Alpenpassen, wanneer je het niet erg vindt om een beetje door de sneeuw te ploeteren. Begin juni ben je dan in de Po vlakte. Er zijn dan geen muggen of vliegen. Je bent dan vanaf midden juli, nog voor de echte hitte, in Toscane en bij Rome. Je kunt volop genieten van de natuur en cultuur.

Oostelijke route Middenroute Via Francigena
Pas Reschenpas Gotthardpas Col du Grand Saint-Bernard
Pashoogte 1504 meter 2115 meter 2468 meter
Kilometers tot aan pas 1300 km (vanaf Nijmegen) 1380 km (vanaf Nijmegen) 1030 km (vanaf Canterbury)
Reistijd ca. 60 loopdagen ca. 64 loopdagen ca. 47 loopdagen
Wintersluiting nee oktober – mei oktober – mei
Alternatief vervoer ja ja ja