Boekbespreking
Boekbespreking door Guus Wesselink
Pelgrim
Geschreven door Sander van der Zee, lid PnR
Voorjaar 2024
201 pagina’s
Uitgever Boekscout ISBN 9789464896343
Verkrijgbaar in de boekwinkel en bij Bol.com
Pelgrimstocht te voet van Dordrecht naar Rome
Op Goede Vrijdag 2022 neemt Sander van der Zee afscheid van zijn vrouw en vier zonen. Hij begint aan een pelgrimstocht naar Rome. Zijn voeten brengen hem zonder rustdagen na 53 etmalen en 2000 kilometers op tweede Pinksterdag Rome binnen. ‘Pelgrim’ is een openhartig boek over een hoopvolle wandeltocht met een randje wanhoop. Sander vertelt in korte zinnen en duidelijke hoofdstukken over het loskomen van tijd en zorgen, over religieuze ervaringen en kruiswegen. Hij verhaalt over bijzondere ontmoetingen met mensen, de kracht van de natuur en over historische gebeurtenissen.
Sander noemt zijn reis een ‘moderne’ pelgrimstocht. Waar het moderne in zit is aan de lezer om te ontdekken. Is het de tomeloze ijver waarmee hij precies de 53 bijbelse dagen tussen Goede Vrijdag en Pinksteren gebruikt om zichzelf te transformeren tot een ‘beter mens’, zoals hij beschrijft? Is het het gegeven dat hij als jonge vijftiger uit geloofsovertuiging deze tocht loopt? Of is het, dat ook hij, als zovelen, met veel te veel bagage op pad gaat? Bang om een keer op een uitrustingsstuk mis te grijpen?Angst en twijfel zijn twee begrippen waar hij zijn hele tocht mee bezig is en die hij ook ruim behandelt.
‘Pelgrim’ is een verhaal met veel bezinning en goed beschreven filosofische gedachten. Een ‘open boek’. Zo zal de lezer hem ook ongetwijfeld karakteriseren nadat men het in één adem heeft uitgelezen. De verhalen van Sander zijn boeiend. Het is een beetje jammer, dat de laatste hoofdstukken met grote stappen aaneengeregen zijn. Zo in de trant van “nou is het wel duidelijk allemaal.”
Wat ik ook heb gemist zijn een paar gezellige foto’s en hier en daar een kaartje zoals bijna gebruikelijk in een pelgrimsboek. Anderzijds getuigt het ook wel van literair inzicht om alleen de woorden het verhaal te laten vertellen. Goethe deed dat ook in zijn “Italiaanse reis”, alhoewel hij hier en daar de teksten verluchtigde met enkele culturele tekeningen en portretten. In het verhaal van Sander treffen we die niet aan. Zijn verhaal gaat vooral over de mens, de echtgenoot, de huisvader van vier zonen en zijn twijfels en zichzelf opgelegde uitdagingen. Veel minder over de cultuur onderweg.
Samengevat: al met al een met passie geschreven, bijzonder pelgrimsverhaal!