Terug naar Nieuwsbrief 65

Watergebrek onderweg

Tijdens een tocht is vochtgebrek een groter probleem dan te weinig voedsel. Natuurlijk neem je voldoende drinken mee en vul je dat aan waar er maar een tappunt is.

Maar als die er nu helemaal niet zijn, wat dan? Sommige wandelaars nemen een Camelback zak mee, hier kan al gauw 2 liter water in, maar dat wordt dan wel een aardig extra gewicht en bij echt warm weer is ook die 2 liter niet voldoende. Want als het echt warm is luidt het advies om minimaal1 liter water te drinken per 10 kilometer wandelen. Voor een dag is dit al snel 2-3 kg extra bagage aan water als je onderweg niet kunt bijvullen.

Er zijn oplossingen om water te filteren, een mooie, compacte en lichte mogelijkheid is de Lifestraw. Het is een soort lang rietje dat in een omhulsel zit.  Aan de ene kant zuig je het water op en de andere kant steek je in het water dat je wilt drinken en dat kan een beek, rivier of ieder watertje zijn. Doordat er ook de mogelijk is om de Lifstraw te koppelen op de Camelback of je waterfles kun je je water op deze manier ook aanvullen.

Het is echt heel handig als je ergens water wilt drinken maar het water niet vertrouwt. Het filtert 99.9999% bacteriën, parasieten en microplastics, geen nitraten, pesticiden of zware metalen. Op het internet zijn diverse reviews te vinden die laten zien hoe dit ‘rietje’ te gebruiken.

Titia Meuwese