Terug naar Nieuwsbrief 56

Boekbespreking | Tour des Trappistes

door Arnoud Boerwinkel

Tour des Trappistes, door George Nelis en Frank Stoute
Wandelen van abdij naar abdij met een bierige inkijk in de trappisten­brouwerijen

Wie nog denkt dat bierdrinken thuishoort in het rijtje seks, drugs and rock & roll moet maar eens een trappistenklooster van dichtbij bekijken. Daar komen de liefde voor God, afzondering, ambachtelijk vakmanschap en bier al eeuwenlang bij elkaar. En als je dan ook nog de edele wandelsport hoog in het vaandel hebt staan krijg je een prachtige combinatie. George Nelis is zo iemand die de liefde voor de serene rust van het kloosterleven, voor bier en het brouwproces combineert met de passie voor het wandelen.

Pelgrims, kloosters en bierbrouwen vormen al sinds de late Middeleeuwen een traditionele combinatie. De Via Monastica loopt via Postel, Tongerlo / Westerlo, Averbode en Leffe langs Norbertijnen kloosters met iconische bieren, maar nog bekender zijn natuurlijk de Trappisten.

De afgelopen jaren heeft George Nelis zijn Tour des Trappistes gelopen, een pelgrimstocht die alle brouwende trappistenkloosters in België en Nederland met elkaar verbindt. Begin dit jaar is het boek verschenen. Daarin beschrijft hij in een aanstekelijke, uiterst plezierige stijl zijn belevenissen tijdens deze grote onderneming, die hij startte in 2007 en afrondde in 2014.  Zijn beschrijvingen worden afgewisseld door informatieve reportages van Frank Stoute over de negen abdijen, hun geschiedenis en de bieren die daar worden gebrouwen.

De tochten die George heeft ondernomen variëren van 20 kilometer (één dag van Westvleteren naar Mont des Cats)  tot 340 kilometer (veertien dagen van Chimay naar Westvleteren) en lopen zowel over Belgisch als Frans en Nederlands (Noordbrabants) grondgebied. Aan elke beschrijving gaat een kort kader vooraf met wat praktische tips en bezienswaardigheden rondom start- en eindpunt. Wie hoopt het boek als reisgids te kunnen gebruiken komt echter bedrogen uit. Allereerst leent het formaat zich niet voor vervoer in binnenzak of heuptasje (want het is op luxe glanspapier gedrukt royaal A4-formaat), bovendien hebben de schrijvers ervoor gekozen details over de route en overnachtingsmogelijkheden onvermeld te laten. En dat is begrijpelijk, gezien de verplichting die daaraan hangt om die informatie jaarlijks actueel te houden. Wel worden hier en daar overnachtingsadressen genoemd (ook de kloosters zelf bieden vaak een sobere slaapplek voor vermoeide gasten), maar de oprechte bierliefhebber wordt beter bediend met informatie dan de aspirant-wandelaar geïnteresseerd in slaap­mogelijkheden.

Vervolgstappen

Inmiddels heeft George zijn pelgrimage uitgebreid, op zoek naar andere trappistenkloosters in Europa. Vertrokken vanuit Orval (België) is hij inmiddels aangekomen in het trappistenklooster in het Oostenrijkse Engelszell waar ook bier gemaakt wordt. En dit najaar wil hij het eerste deel gaan lopen van de etappe Engelszell – Rome. Want ook voor deze bijzondere pelgrim is Rome een inspirerende trekpleister: de Abbazia delle Tre Fontane is de gedroomde eindbestemming waar hij zich hoopt te kunnen laven aan trappistenbier van Romeinse makelij.

Wie het boek Tour des Trappistes wil bestellen en /of (delen van) zijn pelgrimstocht ook wil lopen: stuur een mail naar gnelis1956@gmail.com en je krijgt gegarandeerd antwoord.
Boekbespreking | Tour des Trappistes