Terug naar Nieuwsbrief 56

In antiek-Romeinse kleding wandelen over de Via Appia

Op zondagochtend 24 april is een opvallend viertal vanuit Rome vertrokken naar Brindisi in de hak van de Italiaanse laars. Gestoken in antiek-Romeinse kleding vertrokken ze voor een tocht van 530 kilometer over Europa’s oudste geplaveide weg, de Via Appia.

Initiatiefnemer van deze onderneming is Robert Schmits, een Nederlander die al ruim dertig jaar in Rome woont. Hij liep samen met drie geestverwanten een maand over de oudste geplaveide weg uit de geschiedenis tussen Rome en Brindisi.

De Via Appia is aangelegd tussen 312 en 244 voor Christus en was de eerste geplaveide weg in Europa. Helaas liggen grote delen van de Via Appia er niet best bij en daar wil het viertal met deze wandeling iets aan doen. Dat wil zeggen, ze willen aandacht vragen voor de erbarmelijke staat van deze “Koningin van de romeinse wegen”.

Schmits en zijn drie medewandelaars willen de Via Appia promoten als wandelroute, zodat mensen die de Via Francigena naar Rome hebben voltooid over deze oude weg verder trekken en zo het arme zuiden van Italië een economische boost bezorgen.
Inmiddels zijn ze hoogstwaarschijnlijk in Brindisi aangekomen, hoewel al op de eerste reisdag de auto die met het gezelschap meereist leeggeroofd werd en ze vele duizenden euro’s aan materiaal verloren. (A.B.)