Terug naar Nieuwsbrief 56

Interessante links voor wandelaars en fietsers

Italia, paese di Cammini

In 2021 zijn mensen weer in Italië gaan lopen, en meer dan voor de pandemie. Er werden 59.538 geloofsbrieven uitgedeeld (van de 49 wandelingen), tegenover 45.472 in 2019. In 2020, tijdens het “Covid voorjaar”, werden er 38.624 geloofsbrieven afgegeven. Het jaar 2021 vertoont dus een aanzienlijke groei, zelfs in vergelijking met de jaren vóór de pandemie.

Deze en andere interessante gegevens komen uit het jaarlijkse onderzoek dat Terre di Mezzo houdt over pelgrimeren in Italie. Lees alle bevindingen hier. (in het Italiaans, maar met Google of Deeple Translate is het ook goed te volgen zonder het Italiaans volledig machtig te zijn.)

GR5 – Podcast door Cicerone

De GR5, van Hoek van Holland naar Nice, is voor een aantal pelgrims de aanlooproute richting Rome. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de GR5 te nemen tot Pontarlier en daar over te stappen op de Via Francigena. Sommigen lopen de GR5 verder tot voorbij het Meer van Geneve en steken bij Modane, in de Queras of in de Mercantour over naar Italiaanse routes – ook daar leiden alle wegen naar Rome, maar ze hebben wel deels een alpien karakter.
Cicerone, de Engelse uitgever van o.a. wandel- en bergbeklimmers-gidsen, heeft de gehele route in drie delen gepubliceerd en heeft recent een podcast daarover aangeboden.

Aankondiging door Cicerone: “In our latest podcast episode, author Carroll Dorgan joins Hannah to talk about the entire GR5 trail, from the North Sea all the way down through Benelux, Lorraine, the Vosges, and past Lake Geneva to the South of France. Find out about the history of the route, the variations you can take, and what tips Carroll recommends.”

Voetreis uit liefde voor de Via Appia

Sponsortocht van Rome naar Zuid-Italië om weg in oude luister te herstellen Op 22 april verscheen een artikel van Angelo van Schaik in het AD over een initiatief om de Via Appia in oude luister te herstellen, zie ook een artikel daarover elders in deze Nieuwsbrief. De link naar het AD artikel