Terug naar Nieuwsbrief 58

Een slimme telefoon die ook sterk moet zijn

In 2007 fiets ik naar Assisi met als enig digitaal hulpje een Garmin GEKO GPS, waar je geen kaarten op kan plaatsen. Wat later, als ik van Rome naar Antwerpen wil stappen, schaf ik me een zwart-witte e-reader aan om de talrijke Topo-kaarten te laden die me van Rome naar Antwerpen moeten leiden. Hier begin ik dus niets mee: verwarrend zonder kleur, inzoomen is tergend traag en de internet-browser werkt van geen kanten. Als ik twee jaar later een Nexus tablet aanschaf om van Sicilië naar Rome te stappen, breekt die na twee stapdagen in mijn rugzak en val ik terug op mijn GPS, die gelukkig een steviger ruggengraad heeft. Zo gaat dit verhaaltje nog wat door. Tot ik onlangs moest vaststellen dat mijn Galaxy Tab Active2, waarover ik verder zeer tevreden ben, met zijn 16Gb opslagcapaciteit, is volgeslipt. Dus moest ik handige app’s verwijderen omdat plaatsmaken geen soelaas biedt. Wil ik in de toekomst nog kunnen communiceren met het thuisfront of me digitaal laten assisteren, moet ik terug naar de winkel. Dit keer wil ik me toch beter indekken en me niet laten leiden door de toeters en bellen die in de reclame uitvoerig worden gedemonstreerd. Mijn remedie: een stappenplan!

Stap 1: Wat heb ik nodig?

Wat wil ik doen, waarvoor wil ik hem gebruiken, waar moet hij aan beantwoorden?
Naast huis-tuin-en-keuken-gebruik wil ik ermee op stap gaan en gedurende enkele dagen van het toestel gebruik maken zonder dat ik de mogelijkheid heb hem op te laden. Als ik van de geplande weg afwijk of me in een open landschap bevind, wil ik uitzoeken hoe ik mijn doel bereik of waar ik me bevind. Hij moet tegen een stootje kunnen en nattigheid mag niet dodelijk zijn. Ik gebruik hem vooral voor offline kaarten in de applicatie OsmAmd, om schermafbeeldingen te maken van nuttige informatie, snel een foto te nemen, weersvoorspellingen te raadplegen en om flora en fauna te determineren. Voor goede foto’s heb ik nog een aparte camera en om te navigeren gebruik ik een GPS, voor noodgevallen in onherbergzame streken heb ik een toestel om berichten via satelliet te versturen. Maar al deze toestellen moeten wel kunnen communiceren met mijn slimme telefoontje.

Ik verkies een toestel dat zo groot mogelijk is om een goed overzicht op kaarten te behouden en dat ik hem toch gemakkelijk kan opbergen in mijn trekkingskleding, fietsstuurtas  of fototas.

Stap 2: Aan wat moet er voldaan zijn?

Wat rondduinen op het internet levert volgende eisen waaraan het toestel kan of moet voldoen.

Toestellen die tegen een stootje kunnen horen thuis in de categorie Rugged Phones , hierbij zijn er normen voor het beperken tegen waterschade en binnendringen van stof: IP68 en IP69K en een militaire tests MIL-STD-810H. Daaraan moet een toestel voldoen om te bewijzen dat het product strenge tests heeft doorstaan ​​die gericht zijn op het overleven van omgevingsomstandigheden, zoals schokken en temperatuur. Gorilla glass op het scherm is een bijkomend voordeel.

Voor het bepalen van je positie in verschillende streken is ondersteuning voor de systemen GPS, GLONASS & GALILEO wenselijk

Voor de GSM is ondersteuning van 4G voldoende, omdat ik mijn toestel vooral offline of met wifi gebruik. Aan de camera moeten geen hoge eisen gesteld worden, maar als tweede lens een macro in plaats van een groothoek is meegenomen voor het gebruik met Obsidentify.

Om mijn bestaande app-licenties te kunnen gebruiken en vlot te kunnen overgaan van het oude naar het nieuwe toestel wil ik bij Android blijven.

In het verleden had ik een 7” toestel, wat me als afmeting ideaal leek; 300 gram vind ik nog een aanvaardbaar gewicht.

Ondersteuning voor de software op mobiele telefoons is doorgaans maar gegeven door fabrikanten voor een drietal jaar na de introductie van het model. Daarom beperk ik me tot toestellen die dit of vorig jaar gelanceerd zijn.

Minimum 64GB Intern geheugen en een slot voor extra dataopslag voor offline kaarten en documenten is nodig om niet in ademnood te komen.

De batterijen moeten minimaal een capaciteit van 4500 mAh hebben om niet te frequent te hoeven herladen.

Voor de aanschafprijs heb je ruwweg drie categorieën: minder dan € 400, € 400-600 en boven de € 600. Ik wil hier niet verder gaan dan de midden categorie.

Stap 3: Wat is er voorhanden?

Wat google zoekopdrachten ‘best rugged phones 2022’ levert een aantal lijstjes op met toestellen die in aanmerking kunnen komen. Je kunt je beter niet tot één lijst beperken om er de toestellen uit te pikken die voldoen aan je criteria. Kijk naar toestellen die herhaaldelijk voorkomen. Mogelijk is er geen enkele bij die aan alle wensen voldoet, maar zijn er toch bij waar je vrede mee kunt hebben.

Stap 4: Toestellen vergelijken

Maak een selectie van een drietal toestellen en plaats hun eigenschappen tegenover elkaar in een tabel zodat je een duidelijk overzicht hebt. Een voorbeeld van een site die je hierbij kan helpen is: https://www.gsmarena.com/ In mijn geval selecteer ik de toestellen Cat S53, Nokia XR20 en Galaxy Xcover 6 Pro Enterprise. Die plaats ik tegenover mijn oude toestel in de tabel om een vergelijkend overzicht te verkrijgen.

Stap 5: Keuze maken

Met de hulp van de vergelijkingstabel en mijn lijstje van behoeften besluit ik voor de Galaxy Xcover 6 Pro 128GB 5G Enterprise te gaan. Hij scoort geen 100% op de MIL-STD-810H test, heeft als tweede lens een groothoek en geen macro en de batterij heeft een lagere capaciteit dan zijn concurrenten. Maar hij heeft als enige in het rijtje een vervangbare batterij, hetgeen met de aanschaf van een of twee extra batterijen de operationele duur van de andere modellen ver overtreft. De opslagcapaciteit en processorsnelheid zijn twee elementen die de mogelijkheden van mijn huidige toestel overtreffen. De aanwezigheid van twee extra hardware toetsen die je zelf kan configureren om een actie uit te voeren, zoals bijvoorbeeld opstarten van een app, een schermafdruk, roaming, … is mooi meegenomen.

Stap 6: Crosscheck en bestellen

Voor je je bankkaart bovenhaalt toch maar even naar wat reviews kijken. Op internet is er aan testen en YouTube-filmpjes geen gebrek. Als voorbeeld voor het toestel hier vermeld een rapport dat de Samsung Galaxy tegenover het Nokia toestel plaatst.