Terug naar Nieuwsbrief 59

Muziekfestival Middeleeuwse Pelgrimsliederen

15 april Janskerk, Utrecht

Al wandelend op de camino, luisterend naar de geluiden van de natuur, begint menig pelgrim innerlijk te zingen. Het repertoire kan sterk variëren. Het makkelijkst loop je op muziek met een 4-kwarts maat. Dikkertje Dap is daar een goed voorbeeld van. En als je dan eenmaal een lekker ritme te pakken hebt en je menig pelgrim voorbij loopt, is zelfs een lied als “Another one bites the dust” toepasselijk. Maar dan ga je denken, wat zou een pelgrim in de middeleeuwen gezongen hebben. Ontspanning aan het eind van een wandeling, was ook voor een pelgrim uit de Middeleeuwen, niet vreemd.

Muziekfestival
In 2023 bestaat de Camino Academie tien jaar. Ter gelegenheid daarvan staat het jaarprogramma voor een belangrijk deel in het teken van pelgrimeren en muziek. Op 15 april 2023 wordt in de Janskerk in Utrecht een selectie van liederen ten gehore gebracht, die pelgrims, onderweg naar een pelgrimsoord, zongen of waar ze naar luisterden.

Programma

Het programma biedt een overzicht van middeleeuwse pelgrimsliederen, onder meer uit de Codex Calixtinus en het Llibre Vermell. Het omvat een mix van presentaties en live muziek, onderhoudend en lichtvoetig. Optredens worden verzorgd door onder meer:

  • Henriët GriffioenPelgrimeren is (ook) luisteren. Henriët laat in haar lezing aan de hand van beeld- en geluidfragmenten zien en horen wat muziek met mensen doet.
  • Jan NuchelmansMuziek langs de Melkweg – Jacobus verklankt, in samenwerking met de Belgische groep Pandora. Pandora maakt oude muziek op historische instrumenten en probeert het geluid zoals het toen geklonken moet hebben te reproduceren.
  • Fiet Nafzger, Pelgrimsliederen uit het Llibre Vermell, een verzameling middeleeuwse teksten (1396-1399), in samenwerking met het Orféon koor.

Tijd: 10:00 – 17:00 uur

Kosten: € 25,= incl. koffie/thee en lunch

Aanmelden op www.santiago.nl/ca/