Bloemen langs de camino
Wie pelgrimstochten loopt of andere lange voettochten, kan zich natuurlijk beperken tot alleen maar lopen, maar veel mensen onderweg ontwikkelen – of leven zich uit in – hun persoonlijke interesses – hun “eigen aspect” bij het maken van zo’n tocht: het bestuderen van zo ongeveer alle oude Romaanse kerkjes onderweg of de portalen van gotische kathedralen; het bezoeken van specifieke historische sites; bouwen aan hun eigen “monumenten” in het landschap, zo een beetje in navolging van de landschapsartiest Richard Long, die overal ter wereld grote composities van stenen en rotsen in het landschap (en in de grote musea) achterliet; het maken van opnamen van lokale muziek of gezang; het scala aan mogelijkheden is rijk en eindeloos.
Arnoud Krever, lid van onze vereniging, bioloog en bijzonder gedreven om dat “extra aspect” van pelgrimages zijn eigen invulling te geven, heeft zijn eigen passie ver doorgevoerd, gedocumenteerd en aangeboden aan “de wereld” – om van te genieten maar wellicht ook als motivatie om je “eigen aspect” te kiezen en vorm te geven.
De “bloemen van de camino” vormen in ieder geval een grote inspiratie.
Het project van Arnoud, in zijn eigen woorden samengevat:
“De afgelopen twintig jaar heb ik 32 camino’s gelopen in Spanje. Als bioloog heb ik daar tamelijk systematisch de flora langs de camino gefotografeerd en de soorten op naam gebracht. Dat leverde een verzameling op van nu zo’n 1200 verschillende soorten.
Daar heb ik, met hulp van onder andere de Spaanse ambassade, een website voor laten bouwen. Op die website is te vinden:
- +/- 1200 soorten bloemen, ingedeeld in hoofdgroepen en families;
- +/- 850 “Jacobalia”, afbeeldingen en symbolen van St. Jacob en pelgrims (ingedeeld per camino in de looprichting);
- per camino op de Jacobalia-pagina’s een carrousel van landschapsfoto’s;
- twee publicaties / artikeltjes, met het thema lopen “Vicarie pro…”, (“Plaatsvervangend voor…” – een route afleggen voor een ander).
Hoewel het hier geen Italiaanse routes betreft, waar de vereniging in het algemeen toch voornamelijk aandacht aan besteedt, is mijn website wellicht van belang voor Rome-pelgrims. De flora van Italië is voor een groot deel gelijk aan die van Spanje en ook naar Rome kan “Vicarie pro” gelopen worden, (oftewel “pelgrimeren voor een ander”).
Als er binnen onze vereniging (ik ben óók lid, één keer van Leiden naar Rome gelopen) belangstelling is een soortgelijke website te maken, geef ik met plezier raad (en/of een lezing). Een nieuwe site zelf voorbereiden kan ik niet doen. Mijn website heeft me ongeveer 5000 uur werk gekost en ik ben al 74…”
De website is hier te vinden.
De redactie van OMNES kijkt of en hoe we hier dieper op terug kunnen komen in de najaarseditie van ons blad.