Terug naar Nieuwsbrief 60

Dini en Fred te gast

De redactie krijgt uiteraard zeer verschillende brieven en bijdragen van leden en anderen. Soms zijn dat aankondigingen, suggesties, soms vragen en ook wel verzoeken om “iets te doen”, zoals een petitie tekenen of ergens een alarmbel laten rinkelen.
Van Dini de Graaf en Fred Neef kregen we een apart verzoeken en het is sympathiek genoeg om hieronder op te nemen in deze NieuwsBrief. Het is ook aanleiding om eens na te denken over wat het betekent om met donativo te reizen en hoe je (financieel) de rechtvaardige waardering hebt voor datgene wat de donativo-gastgever allemaal aanbiedt. Dat nadenken doet blijkbaar niet iedereen.
Afgelopen zomer liepen wij dwars door Frankrijk en hebben o.a. overnacht bij een aantal donativo-slaapplekken – gîtes of privé onderdak adressen. Uit verhalen daar hebben we gehoord – en met eigen ogen gezien – dat er wandelaars zijn die deelnemen aan het avondeten, overnachten en het ontbijt gebruiken en als dank daarvoor 15 euro achterlaten. Als je dan niet kunt nalaten iemand daarop aan te spreken, sta je wel even te kijken als het antwoord is “Ik vind dat ruim voldoende en mijn vakantie is al duur genoeg”. Er is nog veel te verbeteren langs de pelgrimswegen…
Maar nu het verhaal van Dini en Fred in hun eigen woorden. Met daarin ook een verzoek aan wie zich dat aantrekt, om “iets te doen”.

Beste redactie,

Wij hebben eind april van dit jaar een deel van de Via Francigena del Sud van Ben Teunissen gelopen. Een deel, want door blessureleed aan Dini’s knie hebben wij onze wandeling van Rome naar Bari helaas voortijdig moeten afbreken. Maar ook in een korte pelgrimage kan je mooie ervaringen opdoen. Eén van deze ervaringen was onze overnachting bij Enzo en Antonella Ginelli en over hen gaat deze inzending.

Op 22 april kwamen wij na een wandeling van circa 25 km bepakt en bezakt aan bij de woning van Enzo en Antonella. Een kleine woning in het buitengebied van Strangolagalli.  Het is een privé donativo-overnachting en het werd een heel bijzondere. De overnachting heeft een eigen pelgrimsnummer Stampa 113 ( www.cinellips.eu of #113PoSitivamente). In 2011 mochten de eigenaren bij Paus Benedictus XVI op audiëntie komen, omdat zij pelgrims zo positief ontvangen en onbaatzuchtig helpen. Wij hebben dit ook zo mogen beleven. Wij dachten hier te kunnen slapen en dat bleek ook te kunnen, maar omdat er door corona lang geen gasten zijn geweest, moesten Antonella en haar dochter eerst de kamer in een soort schuurtje uitruimen en schoonmaken. Er werd een bed vrijgemaakt en in elkaar gezet, zodat wij konden slapen. Kortom, het werd licht chaotisch toen wij aankwamen. 

Enzo heeft in 2019 een beroerte gehad en kan niet meer slikken. Gevolg: slecht verstaanbaar zijn en sondevoeding. We praten zo veel mogelijk via Google Translate, maar het bleek toch lastig om dan een goed gesprek te hebben. Ondanks dat deden Enzo en Antonella er alles aan om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken. We kregen ook nog een zelfgemaakt logo van 113PS als souvenir. Dat krijgen alle pelgrims die hier langs komen.

We kregen in de avond een pasta en wijn als primo en toen Dini aangaf geen vlees te eten kwam er als secondo een stuk geitenkaas tevoorschijn. Dit, terwijl we zagen dat ze het niet breed hebben. Hoe lief allemaal! Deze mensen hebben zo weinig, maar willen alles delen. Dit is pelgrimeren pur sang. Wij zouden dit niet gemist willen hebben. 

Zoals eerder benoemd is het een donativo, je kunt dus geven wat je het waard vindt. Wij ervaren echter dat wat je ook geeft, het geen recht doet aan wat deze mensen voor pelgrims doen.

Gezien het voorgaande willen we ze eigenlijk een hart onder de riem steken. Dit willen we doen door aan alle pelgrims, die ooit bij Enzo en Antonella langs zijn geweest (of alle anderen die het verhaal van Enzo en Antonella ook zo onbaatzuchtig vinden), te vragen om een kaart van hun woonplaats te sturen met een pelgrimsgroet erop. Dat zou voor Enzo en Antonella vast een heel mooie verrassing zijn.

Wil je hieraan meedoen, dan is dit hun adres:

Enzo en Antonella Ginelli, Via Ara del Principe 11-c, 03020 Strangolagalli

Wij pakken volgend jaar onze route weer op. Met pelgrimsgroeten
Dini de Graaf & Fred NeefAmerongen