Terug naar Nieuwsbrief 60

Interessante links voor wandelaars en fietsers

De top 10 hoogtepunten van Assisi – het lijstje van Il Giornale

Voor wie naar Assisi gaat wandelen, als doel op zich of als tussenstation op weg naar Rome, heeft Il Giornale een lijstje met de Top-10 hoogtepunten van de “thuisbasis” van Franciscus. Geen grote verrassingen, maar een mooi en duidelijk overzicht en goed voor de nodige voorpret.

Beren in Italië

Het leven van de pelgrim gaat niet altijd over rozen. Belagers van het menselijke soort zijn er natuurlijk altijd geweest (struikrovers, oplichters, overvallers, valsspelende gidsen, en tegenwoordig ook wel kamikaze-mountainbikers). Vanuit het dierenrijk waren er wel voortdurend bedreigingen: van ooit de olifanten van Hannibal tot wilde loslopende stieren op bergpaden en in bergweiden, al eeuwen lang valse honden bij boerderijen en sinds een paar decennia weer wolven in heel Europa. En nu ook beren.

Het hebben van een overzicht waar je in Italië beren kunt tegenkomen kan handig zijn voor de argeloze wandelaar.

Fietsvakanties en fietsvervoer

Op fietsvakantie in Europa, wat zijn alternatieven voor de trein?  Je kan je fiets met de trein meenemen naar Spanje of Duitsland, maar de bus is ook een optie. Of stuur hem op. Karin Broer onderzocht hoe dat werkt en haar verslag staat op de website van de Fietsersbond.

Veel wandelmogeljkheden in Wallonië en de Ardennen

In “tevoet-online” een groot overzicht van wandelmogelijkheden in Wallonië en de Ardennen – allemaal redelijk dichtbij en toch echt buitenland. Met links naar meer dan 1000 wandelroutes, stedentrips, wandelknooppunten, wandelnetwerken en themaroutes. Kijk hier voor tevoetonline – Wandelvakanties in Wallonië en Ardennen.

Verkeersregels voor fietsers in het buitenland

In het buitenland gelden vaak geheel andere verkeersregels voor fietsers. De fietsersbond heeft die afwijkende regels keurig op een rijtje gezet.

Veters strikken voor je bergwandeltocht

Veters strikken, als het goed is leren we het allemaal als we klein zijn. Daardoor lijkt het goed strikken van je veters misschien een kleine en onbelangrijke handeling. Schoenen aan, veters strikken, en gaan. Toch kan het lonen om voor je bergwandeling even wat aandacht aan je veters te besteden. Want kleine problemen, zoals een knellend gevoel op je wreef of op je tenen, kunnen makkelijk worden opgelost als je je veters goed strikt. Bergwijzer heeft een aantal nuttige tips op een rijtje gezet.

Tentoonstelling Saint Francis of Assisi National Gallery Londen

In The National Gallery in Londen is momenteel de eerste grote Britse kunsttentoonstelling over het leven en de nalatenschap van Sint Franciscus van Assisi te zien.

In de tentoonstelling Saint Francis of Assisi is te zien hoe de uitvinder van de kerststal door de eeuwen werd afgebeeld: van middeleeuws beeldverhaal waar Franciscus al vanaf het begin af aan een aureooltje om zijn hoofd heeft, tot actieheld in een Marvelstrip. De vele gezichten van Franciscus – of het nu die van ascetische heilige is, dierenvriend of strijder voor sociale rechtvaardigheid – zijn fascinerend. Zie in een artikel in NRC de zeven gezichten van Franciscus van Assisi.