Terug naar Nieuwsbrief 60

Waarom vliegen, als je ook kunt lopen?

Lopend naar Rome, Bea Beumers ging je voor. Een boekbespreking door door Rob de Vogel

Van Panningen naar Rome lopen, je kunt je er misschien niets bij voorstellen.

Met het vliegtuig kun je er immers in twee uurtjes zijn. Maar dat is niks voor Bea Beumers uit Panningen. Zij trok haar wandelschoenen aan en legde de reis te voet af. Na in 2017 naar Santiago de Compostella te zijn gelopen, lonkte nu een nieuw avontuur.  Maar de pandemie bemoeilijkte deze lange reis; waar deuren in 2017 open gingen, gingen ze nu steeds vaker dicht. Vanuit een wereld vol overvloed, bracht deze reis haar terug naar de basis, naar de primaire behoeften. Ondanks de pandemie volgden ook tijdens deze reis bijzondere ontmoetingen en onverwachte uitnodigingen.

Het verhaal

Op een koude winterdag en met de coronapandemie nog volop in onze greep, besloot Bea er voor even genoeg van te hebben en begon in haar eentje aan een groots wandelavontuur naar Rome. Uitputting, honger, extreme hitte, helse pijn door een ontsteking en onophoudelijke regenbuien beletten haar niet om door te gaan. Het enige waar ze wel altijd op kon rekenen was de hartverwarmende gastvrijheid van de bewoners. Water, eten en een praatje in wat voor taal dan ook, werden haar nooit geweigerd. En na 86 dagen, zette ze dan ook vol trots, met vier vrienden en een hond, voet op Heilige bodem.

Over Bea Beumers

In 1958 werd Bea Beumers geboren in het Limburgse Panningen, waar ze nog steeds woont. Haar altijd alleenstaande leven heeft haar veel goeds gebracht, maar niet altijd liep alles zoals ze het graag had gewild. Een hele fijne tijd heeft ze beleefd tijdens haar handbalcarrière op hoog niveau en de twaalf jaren die ze zich heeft ingezet bij de vrijwillige brandweer in de gemeente Peel en Maas. Waar ze in 2016 te maken kreeg met een heftige burn-out en drie jaar later een hardnekkige rugblessure, besloot ze het roer een flinke draai te geven. Het besef hoe kwetsbaar het leven kan zijn, heeft haar  laten inzien de dingen niet langer uit te blijven stellen.

Titel: “Lopend naar Rome – Loop je mee?” Auteur: Bea Beumers
Boek: 248 pagina’s, paperback, geïllustreerd,
ISBN: 9789464685565, Uitgeverij Boekscout te Soest
Verkoopprijs: € 22,99 (inclusief kosteloze verzending in Nederland en België)