Terug naar Nieuwsbrief 61

“De Onvoltooide” - deel 3

Na het Havezatenpad in de nazomer van 2022 kriebelt het weer om aan “De Onvoltooide” (route Rome-’s-Hertogenbosch) te beginnen. In oktober hebben we de knieën nog eens getest in de bergen en het plan is klaar: we reizen weer naar Besançon, waar we de vorige keer moesten stoppen, en lopen dit keer verder over de Via Francigena (VF) tot Reims.

Zo’n vierhonderd kilometer lopen over de route van de Via Francigena van Ben Teunissen, onze vriend en maatje in de Pelgrimsvereniging, die de routeboekenreeks De Weg van de Franken daarover geschreven heeft. Ben stierf vorig jaar op 27 oktober zomaar. Net terug van een routecheck in Italië was zijn leven plotsklaps afgelopen.

Op 25 april 2023 treinen we naar het mooie Besançon en beginnen daar aan een pelgrimage – mede om Ben te eren – van circa drie weken naar de Franse kroningsstad Reims.

De route van Ben zit als track stevig in onze mobieltjes gegoten. We zijn benieuwd naar het landschap in dit noordoostelijke deel van Frankrijk en zeker ook naar de praktijk van het moeilijk overnachtingen kunnen vinden, zoals iedereen verzucht op apps en in reisverhalen.

Het landschap is vooral veel landbouwgrond, water (Marne, Aisne, kanalen) en uitgestorven dorpjes zonder ook maar een enkele voorziening. Het vinden van overnachtings­adressen op de geplande dag-afstanden blijkt inderdaad lastig. En wel zó lastig, dat we twee keer een rustdag inplannen om ruim de tijd te hebben om de volgende vijf tot acht dagen vooruit te kunnen regelen.

We maken gebruik van lijsten uit de VF-app, van ervaringen van bevriende lopers, van Google Maps, van Booking.com en AirB&B en van het Booklet of Accomodations and Facilities along the VF in France en Switzerland, dat we op een van onze slaapadressen hebben kunnen inzien. Het actuele boekje is overigens voor €10,00 te bestellen via de site van de Franse VF-vereniging. Houd op de website ook de wijzigingen in de gaten!

Onze tocht verloopt voorspoedig langs de route van Ben en soms langs die van de VF uit de app. Deze laatste routering kent wel erg vaak omwegen langs toeristische aantrekkelijkheden. De route van Ben is meer recht-toe-recht-aan en zoveel mogelijk langs de oorspronkelijke route van bisschop Sigeric, wat ons toch veel meer trekt. Het is heerlijk lopen en we hebben zeker drie weken lang de zon in de rug! Het teruglopen langs de VF zorgt ook voor veel ontmoetingen met de collega’s – uit allerlei landen en van meerdere continenten – die richting Rome gaan, wat voor interessante gesprekken en nieuwe contacten zorgt.

De stadjes Langres, Vitry-le-François en Châlons-en-Champagne zijn mooie rustplaatsjes op onze route met leuke voorzieningen en historie; het is er goed toeven. Hoogtepunt van historie zijn natuurlijk de hellingen met druiven voor de beroemde champagnes zoals Mumm, Moët & Chandon en Piper Heidsieck. Er wordt in deze tijd van het jaar hard gewerkt om onkruid en gras te verwijderen en de belijningen voor een goede groei van de druivenranken op juiste hoogte te zetten. Ons eindpunt Reims, met de prachtige kathedraal en de bijna nog mooiere en veel stillere basiliek Saint Rémi spant natuurlijk de kroon.

Op 20 mei zit onze tocht er helaas op en gaan we vroeg in de ochtend met de TGV van Reims via Brussel naar huis. Nu rest ons nog het traject van vierhonderdvijftig kilometer van Reims naar ‘s-Hertogenbosch; het laatste stukje van onze route naar Rome en vice versa.