Terug naar Nieuwsbrief 64

Een nieuwe brug over de Lambro

Door Guus Wesselink

De etappe op de Via Francigena in de rijstvelden, tussen Belgioioso en Orio Litta/ Corte S. Andrea, zal begin 2025 twee kilometer korter en veel veiliger zijn! Men hoeft niet langer om te lopen om via de gevaarlijk drukke provinciale weg de brug over het riviertje de Lambro te nemen.

Onze correspondent, Pierluigi Capelletti uit Orio Litta schreef:
“De lente biedt geweldig nieuws voor de pelgrims die in het Lodi-gebied zullen aankomen om te herstellen in de hostels van Orio Litta en Corte S. Andrea, de XXIX halteplaats van aartsbisschop Sigerico. De Romegangers hoeven niet langer het hele dorp Lambrinia door te lopen en de gevaarlijke Mariotto-verkeersbrug over te steken om de oever van de Lambro-rivier te nemen en hun reis voort te zetten.
Over een paar maanden kunnen pelgrims, fietsers en toeristen een nieuwe, veilige brug oversteken die speciaal voor hen is gebouwd. Op de hoofddijk van Orio Litta, vlakbij de Francigena-kolom van de historische route, zijn de bouwwerkzaamheden begonnen aan de eerste basis van de voetgangers- en fietsbrug, die de twee oevers van de Lambro en daarmee ook de twee provincies Pavia en Lodi rechtstreeks met elkaar zal verbinden.
De bouw van de brug maakt deel uit van het “VenTo Project”, de Ciclo Via Turistica die Venetië met Turijn verbindt en is het verbindingsstreepje dat ontbrak om het hele Lombardische stuk van zowel VenTo als de Via Francigena veilig te kunnen gebruiken.
De werken aan de Oria-oever begonnen ongeveer begin maart en op donderdag 21 maart, de eerste dag van de lente, konden we het project observeren. De constructie, gebouwd naar het model van de historische Lombardbrug over laaglandrivieren, zal op 7 meter hoogte 155 meter lang in een rechte lijn door de uiterwaarden lopen. Bij de brug worden twee terrassen gemaakt, waar je kunt stoppen om de rivier en de vogels te observeren.
Hulpvoertuigen zullen ook de brug kunnen passeren, maar alleen in geval van nood: politie, Rode Kruis en brandweer.
Volgend jaar zullen de Romegangers die na de etappe Santa Cristina en Bissone in Chignolo Po aankomen, zodra ze bij de kerk van Lambrinia zijn, naar rechts moeten afdalen en de asfaltweg naar links moeten volgen om vervolgens de dijk te beklimmen en de brug te nemen bij de overblijfselen van het kasteel van Montemalo. Op de twee terrassen kunnen ze stoppen en de aalscholvers, ibissen en witte reigers observeren die van plan zijn te vissen.
Dankzij de nieuwe “pelgrimsbrug” zullen reizigers op weg naar Rome hun reis richting Orio Litta en Corte S. Andrea met minstens 2 km verkorten.”