Terug naar Route van Abt Emo

Hautmont – Troyes

Door een golvend landschap

Na Hautmont doorkruist de route eerst de Thiérache, het gebied met de versterkte kerken (o.a. Wimy, La Bouteille). Het landschap is over het algemeen golvend, met een enkele wat serieuzere korte klim. Onderweg een aantal wat grotere plaatsen met belangwekkende kerken in Laon, Soisson en Orbais-l’Abbaye.

Na Laon gaat de route nog een aantal kilometers naar het westen om langs de abdij van Prémontré te gaan. Daar wilde Emo steun krijgen van de abt van de orde der Prémonstratenzers. De orde waar hij zich bij zou aansluiten.

Het laatste deel van de route gaat door het dal van de Seine naar de grote en bezienswaardige stad Troyes.

Peter Molog:
De afgelopen dagen liep de route hoofdzakelijk in westelijke richting, maar na Hautmont draai ik dan eindelijk naar het zuiden. Via kleine en soms zeer modderige weggetjes rijd ik naar Avesnes-sur-Helpes. Ik vind dit wel een mooie plek om te ontbijten. Het wordt ook wel tijd, het is bijna half tien. Ik zie geen bankje, dan maar tegen de muur van de kerk op de grond. Ik zet mijn fiets weg, pak mijn ontbijt en laat me op de grond zakken. In de schaduw, want het is hier in de zon al redelijk warm.
Er komt een klein, geheel in het zwart gekleed vrouwtje aansloffen. Ze stopt bij de fiets en begint te studeren. Dan draait ze zich naar mij toe en vraagt in een moeilijk te verstaan dialect: “Où est le moto?” In mijn beste Frans probeer ik uit te leggen dat er geen motor op zit, maar dat het een fiets is. Dat kost moeite, zij met haar nauwelijks te begrijpen dialect, ik met mijn roestige schoolfrans.
Dan vraagt ze hoe oud ik ben. Als ik zeg dat ik 63 ben, kijkt ze me ongelovig aan.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: