Terug naar Route van Abt Emo

Lyon - Turijn

Pittige klimmetjes

Op volledig scherm weergeven

Dit traject omvat de aanloop naar de Alpen, de passage van het hoogste punt van de tocht op de Mont Cenis en de afdaling tot in de Povlakte. Met het verlaten van Lyon begint het klimmen. Tot het Lac d’Aiguebelette, de eerste 100 kilometer gaat het zo’n 250 meter omhoog.

Omdat de route niet aldoor de dalbodem volgt, worden er soms redelijk pittige klimmetjes gemaakt. Na het Lac d’Aiguebelette volgt dan de eerste echte pas, de Col de l’Epine (pashoogte 1014 meter), een klim van bijna 550 meter. Bij goed weer zijn de Alpen hier goed zichtbaar.

Col du Mont-Cenis
Col du Mont-Cenis

Vanaf Chambéry loopt de route dan echt door de Alpen. Langzaam gaat het omhoog naar Lanslebourg (1400 meter hoogte) aan de voet van de Mont Cenis. Na het passeren van de col op 2083 meter volgt eerst nog een redelijk vlak stuk langs het stuwmeer en een korte klim. Daarna begint de afdaling. Na de lange afdaling loopt de route vanaf Susa door de dalbodem tot aan Turijn.

Dit traject bevat de twee lastigste stukken van de hele tocht.
– Na Chambéry 5 kilometer zeer slecht stenig pad. Het alternatief is de onprettig drukke D1006.
– De afdaling via Montecenisio naar Novalese. Een zeer steile afdaling met slecht wegdek en zeer onoverzichtelijke bochten. Maar tegelijkertijd landschappelijk een van de hoogtepunten van de tocht. Het alternatief is op de hoofdweg blijven.

Marianne de Bruyn (2013):
We vielen eensgezind, kleddernat en koud de Relais du Col binnen We werden verwelkomd door een alleraardigst echtpaar. De fietsen stonden echt niet in de weg, we moesten vooral bij de verwarming gaan zitten. Daar zijn we uitgebreid neergestreken. Het was allemaal wat simpeltjes maar allerhartelijkst. De gastvrouw liet wat historische foto’s zien en wij begonnen over Emo. En dat vond ze me toch interessant. Ze vertelde dat het huis – ze is na haar huwelijk bij haar man ingetrokken – erg oud moet zijn omdat het is gebouwd op oude muurresten als fundering en omdat in hun schuurtje aan de overkant van de weg een put is. Ze heeft de gegevens van het boek van De Boer van Theo gekregen.

Peter Molog (2015):
Direct na Lanselebourg begint de klim naar de Mont Cenis. Vijf haarspeldbochten, en daartussen in grote regelmaat omhoog. Het blijft fris, maar de zon blijft ook schijnen. Boven op de pas wat gegeten in een refugio. De uitbaatster blijkt alles van Emo te weten. Vorig jaar was er ook iemand langs gekomen die Emo achterna fietste.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: