Terug naar Route van Abt Emo

Romerswerf – Duisburg

Een tocht over binnenwegen

De route begint in noordoost Groningen. Van het vlakke Groningen gaat het via de Drentse Hondsrug naar het licht golvende grensgebied van Nederland en Duitsland.

Op dit traject worden het karakter van deze tocht direct duidelijk: fietsen langs kleine binnenwegen via een route uit een tijd, dat de grenzen nog weinig betekenis hadden. Je ontdekt een route waarbij een abt ooit van klooster naar klooster reisde.

Hier zien we voor het eerst de grote veranderingen in het landschap. Door aanleg van kanalen, spoorwegen en autowegen is het op de eerste dag al niet mogelijk om Emo’s route precies te volgen.
Hier volgen we niet de rustige en stille paadjes door de Drentse bossen, maar volgen we Emo over het fietspad langs de provinciale weg.

Het traject eindigt bij het klooster Hamborn. Het is de complete metamorfose van een landschap. Oorspronkelijk was het een klooster in de stille bossen, ver van het wereldse rumoer. Nu ligt het midden in de bebouwing van Duisburg.

Peter Molog:
In Schirmbeck doe ik de inkopen voor de avond. Op weg naar een overnachting op een camping, waarvan ik op voorhand weet dat het niet veel zal zijn.
Het is een enorm terrein met in- en aan elkaar getimmerde caravans en andere onderdelen. Dicht op elkaar, en er wordt wel een beetje vreemd gekeken dat ik daar wil kamperen. Maar het kan, en ik krijg een klein stukje gras toegewezen.

Intussen is het gaan onweren en tussen de buien door zet ik de tent op. Als de tent staat, begint het pas echt te hozen. En dat gaat lang door. Het regent te hard om even water te halen om te koken. Uiteindelijk maar gaan slapen zonder te eten.

Op een of andere manier past dit wel bij deze tocht.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: