Terug naar Via Francigena

Noordoost Frankrijk

In Reims kruist de Via Francigena de Compostela weg uit de Lage Landen naar Vezelay. De weg naar Rome splitst hier af van de Jacobsweg en gaat in de richting van de Zwitserse grens.

Glooiende akkers en heuvels

Vanuit Reims loop je door de heuvels van de regio Grand Est. Ten zuiden van Châlons-en-Champagne kom je vlak bij het Lac du Der. Daar maken rond ongeveer 15 maart en na 1 oktober tot 250.000 kraanvogels een tussenstop tussen zomer- en winterverblijf. Een uniek spektakel en in het seizoen kun je ze hun roep niet missen in de lucht! Na een paar dagen door veel bossen passeer je de abdij van Clairvaux waar Bernhard de kruistochten predikte.

Vervolgens door de Franche Comté langs glooiende akkers en heuvels. Het is ontvolkt boerenland, na Corsica is de nieuwe regio Bourgogne Franche Comté het dunst bevolkt van Frankrijk. Naast vlakke graanvelden krijgt in de dalen en de vele bossen de natuur haar kans met veel bloemen, everzwijnen en ander wild. Voor de wandelaar is het boeken van onderdak en het kopen van proviand een zaak van aandacht, de diverse gidsen geven nuttige adressen. In Langres ontspringt de Marne onder de hooggelegen stad.

De Jura in

Via Francigena Jougne

Na de mooie stad Besançon heb je drie etappes en tweeduizend stijg meters voor de boeg om door het oude Juragebergte naar Pontarlier te klimmen. De Jura is een geplooid kalkgebergte met een landklimaat: in de dalen kan het zeer heet worden. De bron van de Loue, op een paar kilometer van het pad is een beroemd voorbeeld van een ondergrondse rivier, hij krijgt zijn water van de Doubs. Pontarlier is daarna al een grensplaats, je bent nu vlakbij Zwitserland. Daarom ligt vlakbij het grote fort van Joux, dat de grens bewaakte.

Via Francigena Via Francigena
van Reims van Langres
tot Langres tot Pontarlier
229 km 181 km

De tent laten drogen, ff pitten en eten. Daar knapt een mens van op en fluitend maken we onze laatste km’s. We spotten de tweede vos vandaag (vanochtend al een jonkie) horen weer knorrende everzwijnen voor we even voor half 5 op ons gastadres in Mormant aankomen. Een gehucht met 8 huizen en een voormalige abdij. Maar mét een kamer voor ons én een gastvrouw die voor ons gaat koken. En ze heeft nog zelfs een fles Abdij bier voor ons. Zálig.
Uit de blog van Jurgen en Laura Clephas

Reisverhalen over deze route:

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: