Terug naar Via Francigena

Toscane en Lazio tot in Rome

In Lucca laat je de Apennijnen achter je, maar echt vlak wordt het niet. Door de Etruskische heuvels langs het meer van Bolsena en verderop langs thermische bronnen bereik je uiteindelijk de bestemming Rome. Vergis je niet: je moet nog 20% van de totale route afleggen, maar wel door het mooie Toscane en het historische Lazio.

van Lucca
tot Rome
404 km

Via Francigena Romeinse weg

In Lucca, San Gimignano en Siena maak je kennis met enkele steden die hun glorie uit de Renaissance periode niet verloren hebben. In San Miniato steek je dan de Arno over en arriveer je in Etrurië. Dat is het kerngebied van de Etrusken, dat begrensd wordt door de Arno en de Tiber. Ten zuiden van Siena ligt het prachtige natuurschoon van de Val d’Orcia. Het is een van de mooiste streken van Europa, die in 2004 toegevoegd is aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In dit deel van de route hebben de pelgrims (en hun verzorgers) vele kerken, kapellen en andere bouwsels achtergelaten. Deze zijn vaak rijk versierd met beeldhouwwerk, mozaïeken en schilderingen. 

Naarmate je dichter bij Rome komt, wandel je af en toe op iets drukkere paden. Maar voor je Rome bereikt, kun je nog zwemmen in het meer van Bolsena. Je kunt je zelfs gratis met de Italianen ontspannen in de zwavelbaden van Saturnia. 

Alternatieve route over de Franciscaanse voetreis

Wil je Rome bereiken over Franciscaanse voetreis dan kun je makkelijk doorsteken door in Galleno even voorbij Lucca oostwaarts naar Firenze te lopen. Een ander alternatief is in Buonconvento over te gaan op de Chemin d’Assise. Deze optie heeft het voordeel dat je behalve Siena en de Val d’Orcia ook nog Assisi aandoet.

Er zijn plekken bij waar je kunt spreken van vergane glorie en hier en daar bouwval waar gebouwen op instorten staan. Maar in de oude stad in Bolsena,Viterbo of Sutri bijvoorbeeld is het leuk rondkijken en binnenlopen. Veel trappen, nauwe straatjes, gevelbeeldjes of schilderingen en inpandig verschillende niveaus. Het valt op dat overal veel rommel op straat ligt en als er verzamelbakken of containers zijn er enorme hoeveelheden afval naast liggen.

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: