Terug naar Via Francigena

Via Francigena: gidsen en kaarten

Gidsen

Engelstalige gids: Lightfoot Guide to the Via Francigena

Engelstalige reeks voor ‘Walkers, Cyclists and Riders’ van Paul Chinn & Babette Gallard
De gidsen bevatten per etappe een kaart met aanduiding van de hoofd- en alternatieve routes, detail aanwijzingen voor het volgen van de weg, kenmerken van de etappe en een uitgebreide lijst met overnachtingsplaatsen, winkels en andere logistieke voorzieningen.

De beschrijving van bezienswaardigheden, de historische en culturele achtergrond wordt in twee aparte gidsen gegeven. De route zelf is nu in twee gidsen beschreven, er is een ebook versie beschikbaar. Te bestellen op de website. Op de website zijn gps waypoints te laden. Op de site vind je ook wijzigingen sinds de laatste editie, nieuws in verband met de route, algemene informatie over pelgrimeren en reacties van gebruikers.

Lightfoot Guide to the Via Francigena , Canterbury to the Great Saint Bernard pass, EURL Pilgrimage Publications

Lightfoot Guide to the Via Francigena , The great Saint Bernhard pass to Rome, EURL Pilgrimage Publications 
Lightfoot Companion to the via Francigena, Canterbury to Grand Saint Bernhard en ook Grand Saint Bernhard to Rome, EURL Pilgrimage Publications


Engelstalige gids: Cicerone Pilgrimtrail Canterbury to Rome

Engelstalige gidsen van Alison Raju en Sandy Brown in de Cicerone reeks.
Deze gidsen zijn beperkt in omvang, inhoud en gewicht. Ze geven in het vertrouwde Cicerone-formaat een overzicht met etappe kenmerken, geschetste kaartjes, hoogteprofiel, locaties voor bevoorrading en overnachtingen, maar ook uitleg over interessante zaken, waar je langs komt. De kaartjes tonen geen details en daarom zijn een GPS-spoor of topografische kaart geen overbodige luxe als je deze gidsen gebruikt. De gidsen worden op regelmatige tijdstippen bijgewerkt en herdrukt.

Op dit moment is er een herziening gaande, waarbij er 3 gidsen gaan komen, het tweede en derde deel zijn al uitgegeven.

1: Sandy Brown, Walking the Via Francigena Part 1: Canterbury to Lausanne, Cicerone 2023.
2: Sandy Brown, Walking the Via Francigena Part 2: Lausanne and the Great St Bernard Pass to Lucca; Cicerone 2021,
3: Sandy Brown, Walking the Via Francigena Part 3: Lucca to Rome, Cicerone, 2021


De Weg van de Franken

Een Nederlandstalige reeks gidsen voor pelgrims op weg naar Rome, geschreven door ons lid Ben Teunissen. De gidsen bevatten per etappe een hoogteprofiel en een schets van de route, geschreven aanwijzingen voor het volgen van de route, beschrijving van bezienswaardigheden, bevoorradingsmogelijkheden, kenmerken van de etappe en overnachtingsplaatsen. Er is een uitgebreide website van De Weg van de Franken. De kaarten zijn niet gedetailleerd, omdat de hele route als gps tracks via de website beschikbaar is.

Op 27 oktober 2022 is Ben Teunissen, auteur van de serie wandelgidsen, plotseling overleden. Via de website en in de boekhandel zijn de papieren gidsen nog te verkrijgen. De wandelgidsen als eboek zijn nu gratis te downloaden via deze website. Dat kan via de pagina’s over de betreffende gidsen via het menu.

Deel 0: Canterbury – Reims, Anoda Publishing

Deel I: Maastricht/Reims – Grote St Bernhard, Anoda Publishing

Deel II: Grote St Bernhard – Miniato Basso, Anoda Publishing

Deel III: Miniato Basso – Rome, Anoda PublishingItaliaanse gidsen van Terre di Mezzo

Italiaanse gidsen zijn er in overvloed; de auteurs beperken zich tot het Italiaanse deel van de route, en de gidsen zijn vaak zeer gedetailleerd. Specifiek voor de Via Francigena een totaaloverzicht en 2 deel gidsen in de reeks Terre di Mezzo. Met goede beschrijvingen en detailkaartjes, ook als eboek.

Roberta Ferraris et al, La Via Francigena, 1000 km dal Gran San Bernardo a Roma, Terre di Mezzo, 2018, ook in Engels en Franse vertaling.
Riccardo Latini, La Via Francigena in Valle d’Aosta e Piemonte, 200 km dal Gran San Bernardo a Vercelli, Terre di Mezzo,
Roberta Ferraris, La Via Francigena in Toscana, da Lucca a Siena, Terre di Mezzo, 2021


Duitstalige gids 

Voor het traject vanaf Lausanne tot Rome is er van Outdoor Active een handzame en van goede wandelkaarten voorziene gids met waterbestendige kaft.  Met 52 dagkaarten, 9 overzichtskaarten en hoogteprofielen. Een GPS-spoor kan gedownload worden met een link die in de gids vermeld wordt. 

Ingrid Rotterath, Wandelgids – Pelgrimsroute Via Francigena von Lausanne nach Rom,  Conrad Stein Verlag, 2018


Franse gids

GR145 Via Francigena à travers les Hauts-de-France, Canterbury tot Reims,  FFRP, 2020


Apps

Er is een app voor de Via Francigena die je vanuit Google play of Apple store kan downloaden voor gebruik onderweg op een tablet of smartphone. De app kan offline gebruikt worden. Per etappe kan je inzoomen op de detail informatie. Zowel de wandelroute als de fietsroute vanaf Zwitserland kan getoond worden. Overnachtingsplaatsen vanaf Pontarlier zijn ook aangegeven. Per etappe kan een gps spoor gedownload worden.

Er is ook een app van Terre di Mezzo te koop voor het traject van de Grote Sint Bernhard tot Rome.The Via Francigena (English edition) App version van Terre di Mezzo, 2017

Kaarten

Ook als je met GPS of met een gids loopt kan het handig zijn een kaart op schaal 1:100.000 tot 1:200.000 bij je te hebben om het overzicht te bewaren. Voor Frankrijk kun je hier met de Michelin geel-oranje kaarten in de reeks ‘Local’ goed op pad, omdat ze duidelijk zijn, de GR routes tonen en algemeen verkrijgbaar zijn, zodat je niet de hele set moet meedragen. In Italië is de reeks ‘Carta stradale e turistica’ van Touring Editore een goede keuze, al halen ze niet het niveau van de Franse Michelin kaarten.

De Kompass reeks bevat een bundel van vier kaarten met nummer 2440 ‘Toscana, heart of Tuscany’ op schaal 1:50.000  (editie juli 2017). Daarop staan de Via Francigena, andere wandelwegen en overnachtingsmogelijkheden aangegeven. Deze bundel bestrijkt het gebied Lucca tot Abbadia San Salvatore. In de Kompass reeks zijn nog meer kaarten voor Italië te vinden.

Wandelkaart Via Francigena in Toscana, Global Map

Websites

Door te klikken op de OSM Umap kan je inzoomen op de route en bekijken waar deze route ligt ten opzichte van andere routes. Let wel, de GPS tracks die hiervoor zijn gebruikt zijn indicatief en de actuele route kan lokaal verschillen vertonen.

De ‘metrokaart’ van de Via Francigena geeft een schematisch overzicht van de aanloop- en verbindingsroutes. Deze versie biedt nog niet overal de juiste linken naar informatie van de aanloop- of verbindingsroute.

De Engelse website The British Pelgrimage Trust geeft informatie over Engelse pelgrimsroutes. (Er is een project om de Via Francigena vanuit Londen te laten starten, op de Via Francigena Brittanica.)

De Engelse versie van de ‘the European Association of the Vie Francigene (EAVF)’ verschaft zeer veel informatie op haar website, waaronder de route. 

De Franse vereniging  FFVF  Fédération Française Via Francigena verschaft ook route-informatie op haar website

Twee Australiërs hebben een mooie website over al hun wandelingen in Europa, waaronder de Via Francigena en andere pelgtimsroutes met een frisse blik.

Online kaart Zwitserland

In Zwitserland wordt de Via Francigena aangeduid als Regionale Wandelroute 70, Op de site van Schweizmobil vind je uitgebreide informatie met topografische kaarten, die je kunt afdrukken of in pdf formaat opslaan, per etappe een hoogteprofiel, overnachtingsplaatsen, openbaar vervoer en algemene informatie over de Via Francigena. 

Reisverhalen over deze route:

Er zijn geen reisverhalen van dit deeltraject. Lees hier overige reisverhalen.

Lees ook


Bekijk ook de andere deeltrajecten:

Tip van de redactie


Voor extra informatie voor je reis, ga naar: