Verlofdagen in Europa: klik hier


Buienradar Europa: klik hier

Aardbevingen Italië: klik hier

Toestand bergpassen: klik hier

Wind, Sneeuw, ...: klik hier

Advies onweer: klik hier


 

Schoenen

WandelschoenenHoe vind je nu de juiste?

Diverse producenten delen hun programma in de categorieën A, B, C en D in. Schoenen uit de categorie A zijn zeer soepel, buigzaam en licht en zijn daardoor geschikt voor reizen, wandelen en in het dagelijkse leven. Schoenen uit de categorie B bieden een goede ondersteuning en hebben een zoolconstructie speciaal voor langere wandelingen en lichte trekking tochten. Schoenen uit de categorie C zijn zeer geschikt voor lange tochten met veel bepakking in onherbergzaam terrein. De D-categorie staat voor honderd procent bergschoenen voor veeleisende tochten. In goede wandelschoenen moet je jouw voet kunnen afwikkelen en moeten je voeten droog blijven. De schoenzool moet dus kunnen buigen en de schoenen moeten waterdicht zijn. Verder moet de zool profiel hebben, zodat je niet gauw uitglijdt. Hoe zwaarder je rugzak en hoe ruiger je pad, hoe zwaarder je schoen moet zijn. Bij een rugzakgewicht van ca. tien kilo combineren bergwandelschoenen van het type BC een redelijk comfort op asfalt met een goede bescherming op bergpaden. Afhankelijk van lichaamsgewicht én het terrein waar je doorheen gaat zou een schoen in de categorie B of B/C geschikt moeten zijn. En… loop ze vooraf altijd goed in.


IMG_2713

Kies de juiste sokken 

Er zijn net zoveel adviezen als er voeten zijn! Maar verstandige adviezen moet je nooit uit de weg gaan!

  • een dunne thermo ondersok van Bridgedale of Falke; het vocht wordt van jouw voeten afgevoerd en je voeten blijven droog;
  • een medium dikke wandelsok, bijvoorbeeld de TK2 van Falke. Maar ook sokken van Xenos of Decathlon leveren goede ervaringen op!

Deze combinatie ondersok én wandelsok voorkomt blaren. Wissel dagelijks van sokken, maar was ze niet elke dag. Dan worden ze namelijk hard. Een keer per drie dagen wassen is genoeg. Het zijn toch jouw eigen voeten. Dikke, naadloze sokken, liefst in combinatie met dunne nylon onder sokken, verkleinen de kans op blaren.

Voor een tocht naar Rome (ongeveer 2.300 km) gebruik je gemiddeld drie paar wandelsokken in combinatie met twee paar ondersokken. Dat is voldoende als je om de paar dagen van sokken wisselt. Bij aankomst in Rome zijn de sokken dan wel versleten.


Te voet naar RomeEn dan nog dit…

Als voetreiziger raak je op een bijzondere wijze verknocht aan je schoenen. Het heeft moeite genoeg gekost ze in te lopen. En na verloop van zoveel honderden kilometers heb je het gevoel dat je erin woont. Je koestert ze als een verlengstuk van jezelf, aldus Herman Post in zijn reisverslag Te voet naar Rome!

Ode aan mijn schoenen heet het hoofdstuk waarin hij dit beschrijft. Drie keer onderweg moet hij naar de schoenmaker. De laatste keer in Florence. ‘…hij (de beste schoenmaker van Florence) had er een paar spijkers ingeslagen, verklaarde hij trots. Zo waren ze sterker. Op mijn hotelkamer ontdekte ik dat hij de spijkers dwars door de binnenzool had gedreven. Aan de binnenkant had hij ze plat geslagen. Het is een wonder dat ik de rest van mijn tocht niet als een fakir op een spijkerbed heb moeten rondspringen. Dan was het nog een echte boetetocht geworden…’

IMG_5263In de reisverslagen lezen we dat pelgrims vaker problemen met schoenen hebben. Of de zolen zijn versleten en ze worden niet goed gerepareerd òf men heeft nieuwe schoenen gekocht, ze goed ingelopen en toch krijgt men na verloop van tijd blaren. Jan Blokker jr en Cor van Kuijvenhoven lieten beiden hun oude schoenen weer opsturen om daarop hun tocht te kunnen vervolgen.
Pieter Quelle heeft zijn schoenen voor de tocht laten verzolen door Cambreur, een schoenmaker gespecialiseerd in wandelschoenen. Tot volle tevredenheid.

IMG_5264Tot slot…

Tip 1

Wandel je op leren schoenen, neem dan waterdichte Gamachen mee. In de ochtend kun je de dauw daarmee opvangen. Verder zijn ze met een plastic zak te gebruiken als laarzen.

 

 

Tip 2

IMG_4940

Afscheid nemen van de schoenen

 

 

 

 

 

Als je regelmatig reisgezelschap vanuit Nederland krijgt, koop dan twee paar schoenen en laat het bezoek je schoenen omwisselen. De schoenen kunnen dan thuis verzorgd worden en je loopt zelf niet steeds op dezelfde schoenen. Bovendien slijten ze dan gelijkmatig.