Terug naar Routes naar Jeruzalem
Via Egnatia door Griekenland
Waarom zou een pelgrim dwars door Griekenland lopen? Op die vraag hebben Helen en Klaas van de Poel ooit vier antwoorden beschreven. Omdat Griekenland op de rechte weg naar Jeruzalem ligt, maar ook omdat Griekenland over een prachtige natuur en aardige mensen beschikt. Zeker ook omdat het land overvloeit van cultuur en christelijk erfgoed én omdat het praktisch heel goed mogelijk is.
Je kunt de Via Egnatia nemen als je het grootste deel wilt lopen, je komt dan eerst door Albanië en Macedonië. Je kunt ook de boot nemen van Bari naar Patras, dichterbij Athene.
De Via Egnatia was een Romeinse weg die rond het jaar 146 v.Chr. is aangelegd. Ze was genoemd naar de proconsul van Macedonia, Gaius Ignatius, die de opdracht tot het aanleggen ervan gegeven had.
Kaart
Via Egnatia door Griekenland voor fietsers, schetsmatige weergave
Via Egnatia na de oversteek vanuit Bari of Brindisi naar Durres
De Via Egnatia liep door de provincies Illyrië, Macedonia en Thracia. Dat komt overeen met de huidige landen Albanië, Griekenland, Macedonië, Bulgarije en Turkije. De weg verbond de Romeinse kolonies aan de oostkust van de Adriatische Zee met die aan de andere kant van de Balkan, tot in Byzantium.
De Via Egnatia werd door de eeuwen heen vele malen hersteld en uitgebreid. De weg bleef dan ook eeuwenlang een belangrijke handelsweg en was van groot strategisch belang voor het Byzantijnse Rijk. Bijna alle handel met West-Europa die over land werd bedreven, ging langs deze weg die vertrok in Dyrrhachium en die stad verbond met Thessaloniki, Adrianopel en uiteindelijk Constantinopel – het huidige Istanbul – aan de Bosporus.
Gids
Er is een Engelstalige gids verschenen in twee delen over de route, eerste deel van Durres in Albanië tot Thessaloníki in Griekenland en tweede deel tot in Turkije, de Via Egnatia on foot.
De auteurs Marietta van Attekum en Holger de Bruin hebben een goed verzorgde uitgave samengesteld. De Engelstalige gids bevat heldere kaarten en (soms iets te) uitgebreide beschrijvingen. Bij de gids ontvang je een link naar de gps data.
Marietta van Attekum en Holger de Bruin,
Via Ignatia on foot
deel 1.
derde uitgave 2021
Marietta van Attekum en Holger de Bruin,
Via Ignatia on foot
deel 2
eerste uitgave 2022
Losse stukken in Griekenland na oversteek naar Patras en verder naar Athene
Wanneer je de tocht start in Patras, is het een dag of tien lopen of drie dagen fietsen naar Athene. De route voert langs de golf van Korinthe, met de Parnassus steeds aan de linkerhand. Buiten het zomerseizoen zijn de wegen rustig genoeg om te lopen of fietsen en is het niet moeilijk om overnachtingen te vinden.
Vanaf Athene overvaren naar Kreta of Rhodos
Athene is natuurlijk een interessante stad, maar wel groot en druk. Er liggen dagelijkse veerboten klaar naar de Griekse eilanden, bijvoorbeeld naar Kreta. Op sommige kaarten staat een Europese wandelweg aangegeven dwars over Kreta, van Chania in het westen naar Agios Nicolaos in het Oosten. Bedenk dat de paden voor wandelaars pittig zijn. Kreta is een ruig en landschappelijk fraai eiland, waar een avontuurlijke instelling noodzakelijk is.
Keuze uit vele (veilige) mogelijkheden op de eilanden
De mooiste stukken langs de zuidkust zijn niet op fietsen berekend. Vanaf Agios Nicolaos gaat een boot naar Rhodos, een erg mooi eiland en vandaar kun je ook wel overvaren naar de Turkse kust. Dan zijn er keuzes te maken: via Cyprus (op zich de moeite waard, maar je moet er vooralsnog niet op rekenen dat je van Noord-Cyprus naar Zuid-Cyprus kunt komen), of toch proberen langs de Turkse kust te gaan, of direct varen of vliegen naar Haifa of Tel Aviv.
Verslagen en websites
Veel informatie is er te vinden op de website over de Via Egnatia. De website van de Via Egnatia Foundation van Marietta van Attekum en Holger de Bruin geeft ook veel informatie.
De auteur Angelica Gutsche schreef een boek over deze interessante route. Een Duitstalige website geeft hierover meer informatie.
Hein Elemans fietste in 2013 de Via Egnatia en schreef hierover zijn verslag.
De ervaren pelgrim Terie Leijs doet in een 77 pagina’s dik document verslag van zijn ervaringen.
Ook tref je in twee delen het verslag uit 2015 van wandelaar Hans van der Kooi, ‘Doorlopen‘ Deel 1 en Deel 2
Klaas en Helen van der Poel: zie het boek onder Jeruzalem.
Hans Verkleij en Margreet Meijer trokken verder vanuit Brindisi, en deden verslag op hun blog.
Reisverhalen over deze route:
Lees ook
Bekijk ook de andere deeltrajecten:
Tip van de redactie
Voor extra informatie voor je reis, ga naar: