Een voetreis

Torbjørn Ekelund 

De laatste jaren zijn er erg veel boeken uitgekomen over wandelen. Er is veel overeenkomst tussen de opzet van veel van die verhalen. Men wandelt. En schrijft daar over. Daarnaast heeft de wandelaar veel gelezen. Hij (het zijn vaak mannen) kan daardoor zijn verslag doorspekken met verhalen en citaten van schrijvers, filosofen, historici en dichters. Met de eindeloze Noorse natuur als zijn achtertuin is Ekelund in het voordeel bij lezers die ervaring of plannen hebben met de pelgrimage op het Sint Olavspad.

Het boek van Ekeland in een notendop: ‘Paden zijn verhalen over mensen die te voet zijn gegaan en hebben een begin, een midden en een einde. Ze wijzen vooruit, naar het doel van de reis, maar ook achteruit, naar iedereen die ons voor is gegaan, en naar iedereen die de eerste sporen heeft gemaakt. De geschiedenis van het pad is de geschiedenis van onszelf. Ontelbare verhalen over werken en overleven, ontdekkingsdrang en migratie vormen een web, gesponnen rond de aarde als de draad om een garenklos. Dit is het verhaal van een paar van die draden.’

Torbjorn Ekelund neemt de lezer mee op een persoonlijke reis langs de geschiedenis van het pad. Vanaf de eerste mensen die naar het Noorden migreerden na de laatste ijstijd, tot de georganiseerde wandelroutes van nu. Een verhaal over oriëntatievermogen en migratie van mens en dier. Wat betekent de natuur eigenlijk voor ons? En wat doet ons huidige zittende, autorijdende leven met onze aangeboren hang naar in beweging blijven? Lekker leesbare en lichtvoetige kost met zeer herkenbare ervaringen voor pelgrims.

206 pagina`s, De Geus 2019